Zondag 24 juni Colombier-Châtelot – Allenjoie

Brugstress? Het geluid van Franse vissers op zondag of de schipperse van de spits die de hond uitlaat? We zijn helemaal wakker rond half acht en we hebben de afspraak iets na negenen bij een ophaalbrug te zijn en dus moeten we om acht uur weg. Snelstartritueel met Joppie-loop, thee-sap-cruesli-fruit-ontbijt, machinekamercheck en om acht uur trossen los. Alles om ons heen in diepe rust. Vanaf de spits voor ons worden we uitgezwaaid: zij vertrekken een uur na ons. Je zult er maar achter zitten….

Dan die lage bruggen: 3,40 en 3,30. Allebei ruim hoog genoeg voor onze 3,23. De laagste laat nog meer speling toe dan de eerste. Een schip dat 3,60 hoog is kan nog een kans maken te passeren bij deze waterstand en i.o.m. de éclusiers.

Even verder belangrijke waarschuwingen want we kruisen de Doubs en dat zou gevaarlijk kunnen zijn. Dat was het niet in de omstandigheden die wij treffen: stroomt nauwelijks en dus: dag Doubs, je was betoverend prachtig!

Dampierre-sur-le-Doubs

We volgen nu met het kanaal de Allan. En zo komen we steeds dichter bij Montbéliard. Nog een ophaalbrug met Nederlandse roeiers.

De jachthaven van Montbéliard voorbij en nog onze VNF-man gesproken die vertelt waar we niet mogen liggen (want daar moet straks de spits “Odela” liggen).

Door langs het Peugeot-gebied Sochaux. We vinden een mooie ligplaats op de splitsing van het kanaal: de ene kant naar Belfort, die al jaren dicht is, en de andere naar de Rijn. En daar willen we heen. Rond 14 u. vastgemaakt. Contact gelegd met de VNF over inleveren van de télecommande bij sluis 8 en ons vaarprogramma vanaf sluis 7 morgen naar en over het scheidingspand, en dan de sluizentrap afdalend richting Mulhouse. Duidelijk en helder. Half tien bij 8, en 10 uur bij 9.

Tijd voor het maken van een nieuwe splits in een touwtje, het vullen van de vetpot, een wandeling, oefenen van het Pater Noster van Verdi, restje quiche en salade.

Lief filmpje van Indra gezien! Verslag gemaakt en dan lezen en slapen.

We zijn 7 weken onderweg en we denken er nog ruim zes over te doen om weer thuis te komen. Alvast de kaart van het Grand Canal d’Alsace bekeken (de gekanaliseerde Rijn). Die heb ik goed op mijn AIS op mijn tablet. Fijn voor mij en voor de mij omringende schepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *