Zondag 20 mei Épénancourt – Noyon

Bevrijd van het Canal du Nord! Rustig vertrokken en achter een wachtend schip aan maar dat kost tijd bij de sluis en dat blijft zo. Niet het aantal kilometers telt op het CdN maar het aantal sluizen, en met wie of wat. Alles is diepgeladen, en dat is mooi, maar ‘t mag en kan niet hard, en helemaal de sluis in of uit. Als zeesterren: je ziet niet dat ze bewegen maar ze doen het.

Wij kunnen samen met een canal-du-nord-schip in een sluis (20 + 60) en dan blijven er vijf meters over. Dat is niet veel. Maar ’t gaat goed. Mooi weer weer dus wat wil je nog meer. De tunnel van Libermont achter zo’n schip gevaren: in zijn zuiging meegenomen. Sturen op de boegschroef. Twee jaar geleden was dit kanaal verlaten en voeren wij het in anderhalve dag; nu in drie.

Uitzichten zijn prachtig: grote graanvelden en hier en daar een silo. Heuvelen zover je kunt zien. En Hannie ziet twee Wielewalen en een Raaf!

De Somme voorbij gevaren en later de dooie tak.

Voordeel van steeds wachten bij een sluis is dat Joppie lekker even kan aarden.

Uiteindelijk varen we vandaag zo’n 25 km, doen we 7 sluizen, in iets minder dan 9 uur…

En dan vertelt de mevrouw van het schip achter ons in de sluis dat er op mardi in heel Frankrijk gestaakt wordt, ook op de sluizen. Dat is onthaastend! Maar bij de eerste sluis van het Canal lateral á l’Oise weet niemand ervan. Wel dat het onder Reims echt dicht zit. Dus rust: morgen een kano-tochtje terug naar Pont l’Eveque, misschien Arie en Linda op de koffie, en verder? Nu de avond, en de nacht. Lezen lopen en slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *