Zondag 17 juni Abergement-la-Ronce – Dole

De regen tikt zachtjes op ons koekoekje en het is muziek. Opstaan en de regen stopt alweer. Fijn voor ’t buitenwerk in de sluizen. Een stuk of vijf tot we in Dole zijn en per sluis wordt ’t mooier. Eerst even de chemische fabriek van Solvay met veiligheidsinstructies. Hardlopers en fietsers mogen langs het jaagpad en wij ook, maar het terrein ziet er mensonvriendelijk uit en toch werken daar mensen die blij zijn met hun baan, en anderen worden weer blij of beter met hun producten. Rare wereld.

Solvay aan de Doubs

En dan begint het moois van de Vallée de Doubs. Groen, hellingen, doorkijkjes. Prachtige entrée naar Dole. Roeiers, mooie Bourgondische huizen.

De laatste sluis met bekijks en dan de Port de Plaisance. Scheve-stenen-kade, dus met bandjes en uiteindelijk een balkje afstand genomen en dat gaat goed.

Vide-grenier (rommelmarkt) aan de ene kant en Dole aan de overkant.

We gaan aan de wandel. Blijven te lang hangen aan de gratis wifi van de tourist-info, maar dan gaan we door op de katten-route langs veel prachtige oude huizen, kloosters enzo tot we laag eindigen bij de leerlooiersplaats met een ijsje. Kleine bedevaart langs het geboortehuis van Pasteur en weer terug bij ons hondje.

Niet handig om een stad op zondag te bezoeken maar het komt bij ons steeds zo uit.

Praatje gemaakt met allerlei mensen, gezwaaid naar onze buren van de laatste nachten die hun tup komen inleveren. Genoten van het beperkte vaargedrag van huurders. Dat zijn de geneugten van zo’n stedelijke ligplek. Morgen weer naar landelijk en rust.

Al even gekeken naar de muziek die we zongen met Kees en Wyta, want die komen overmorgen voor een paar dagen, en daar zit muziek in.

En vanavond, na een heerlijke Hannie-curry met kip-van-gisteren rust, lezen en dromen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *