Zondag 10 juli Riaucourt – Foulain

Weer eens een heel andere dag. Begin met zon zoals gewoonlijk. 9 u licht aan op de sluis want het is zondag. Druk op de knop, groen licht erbij, deuren open en erin en omhoog. Vlot. Zo doen we 2-3 sluizen in een uur en 5 km. We genieten enorm van dit landschap met steeds de onstuimige Marne naast ons, grotere en kleinere pont-canals, heuvelen, akkers, bos, sportende mensen op het jaagpad die vriendelijk zwaaien.

Bekijks van hele families en groepen in de sluizen, foto’s en een babbeltje. Gezellig en gemoedelijk.

We passeren de tunnel van Condes: zo breed dat twee schepen er elkaar kunnen tegenkomen!

Verder langs Chaumont. Daar leggen we niet aan want het is niet echt de moeite waard. Bij sluis 22 nemen we afscheid van onze begeleidende sluiswachter en worden we overgedragen aan onze nieuwe: een jonge slanke dame met zwemvest. Deze en de komende sluizen zijn handbediend dus iets voor werkstudenten. Het valt haar niet mee. Ze heeft hulp nodig en die wordt geboden. Ik help opendraaien als we boven zijn. Bij de volgende sluis krijgt ze de pal er niet af.

Hannie zet mij aan de wal en ik ga helpen. Het gaat zwaar maar zó zwaar nou ook weer niet. Ze heet Sarah en ik ga maar met haar mee in de auto van sluis naar sluis en Hannie vaart de Hielkje alleen met Joppie. Zo zetten we steeds de sluis klaar. Dat gaat vlot. Bij één sluis wil de deur bijna niet dicht. Er zal wel iets tussen zitten (ik heb al mijn autobanden nog). We zullen wellicht even geen oplopers krijgen…. We zijn het tweede schip vandaag in de opvaart. Na de laatste handbediende sluis gaat het weer met het doosje maar Sarah rijdt nog even mee of we wel kunnen liggen op het plekje dat we voor ogen hadden en dat lukt, dus een zwaai ten afscheid.

Grasrijke oever met vissers, verwaarloosde VNF-plek maar prima voor ons.

Zondag-dood dorpje. Restaurant verkocht en de bakker morgen dicht. Aan de andere kant bewandelen we een schaduwrijke weg naar een vredespark waar het erg rustig is. Terug bij de Hielkje alle drie het water in. Heerlijk!

Gigot d’agneau in de pan met deze keer weer gelukte aioli, groene haricots en salade. Wij ook gaar en gestoofd onder een bewolkte lucht waaruit maar geen regen valt bij ons. Morgen de kant van Langres op. Daar willen we wel even stadsnuiven voor we de tunnel in gaan en aan de afdaling naar de Saône beginnen.

Vanavond noten en letters. Wat een leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *