Woensdag 16 mei Blaton – Valenciennes

De buurman laat zijn katten uit, het gras op de oever wordt gemaaid, schepen varen voorbij en Hannie laat Joppie uit terwijl ik het ontbijt klaarmaak. Afvaart tegen 9 u. en dan zitten we al snel achter een diep geladen Belg. Dan maar iets rustiger aan want inhalen kan maar wordt niet erg gewaardeerd wegens “voorkruipen” in de eerstvolgende sluis. Via de marifoon horen we dat er in het Vlaamse deel van België op vrijwel alle sluizen wordt gestaakt. Op onze AIS zien we de schepen bij Doornik vastlopen. Hoe zal dat bij ons gaan? Die dikke diepliggende voor ons vult de sluis maar daarna kunnen wij. Vier tandenknarsende schepen achter ons hadden ook graag gewild. Die moeten wachten: één schip per beurt. Nog een sluis verder en we zijn weer op de Escaut (Boven-Schelde).

Diesel getankt in Antoing (671 l.) en water. Met volle tanks naar Frankrijk.

Ik had graag het grensbord daar even schoon gemaakt want dat staat daar al jaren zo vuil te zijn maar we kunnen niet afmeren daar dus maar door naar Mortagne waar de Scarpe in de Schelde komt. Een mooi maar wat saai deel naar Fresnes, de eerste sluis. Een aalscholver kan een gevangen paling weer eens niet aan. Een meeuw en een kraai willen het wel overnemen maar de paling wint! Kom je helemaal uit de Sargassozee…. Wie verre reizen doet…. Nog drie sluizen langs vergane Noord-Franse industrie en we zijn in de moderne jachthaven van Valenciennes. Gedraaid (lang leve de werkende boegschroef) en vastgemaakt.

Magret de Canard, geroosterde prei, avocadosalade en gebakken aardappeltjes. En daarna de stad in. Vergane glorie met hier en daar prachtige en oude gevels en pandjes maar dood en kebab. Prachtig stationsgebouw, en visrestaurant met een veelbelovende kaart.

vergane glorie… woonde hier ooit een directeur of zo?

Plannen voor de komende dagen bekeken: we gaan wachten op de opening onder Reims de 27e en niet via Parijs. Dan ws geen Doubs maar een ander rondje. Ook mooi, zoals Canal de Bourgogne of zo. Nachtje over slapen. Morgen naar Arleux, spitsen spotten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *