Woensdag 13 juni Souterrain de Balesmes – Cusey

Stil om ons heen en toch worden we wakker. Fris, koel, nevelig. We zijn de enigen hier bij de ingang van de tunnel, totdat een vertrouwd VNF-autootje langs komt om te vragen wat onze plannen zijn voor vandaag. Nou, de tunnel door en dan verder, zo’n 20 km of zo. OK dus tot Cusey? OK. En zo begint de aanloop en dan de doorvaart door de tunnel van Balesmes van 4600 m. We mogen een half uur eerder dan gebruikelijk voor de pleziervaart. Fijn.

ingang van het tunneltraject

Breed en hoog genoeg. Goede verlichting die per sector achter ons dooft. We zien na 1000 m. geen daglichtgat meer. Geconcentreerd sturen. Ik de eerste, Hannie de tweede helft. Na een dik uur weer in de dag. Zou het hier anders zijn? Warmer, zuidelijker, ander werelddeel? Nee, gewoon mooi Frankrijk maar nu afdalend. We kijken over de dalen en zien minder heuvelen. De eerste sluizentrap van 8 op elkaar afgestelde sluizen. 6 m. verval per sluis acht achter elkaar. En dan de volgende vier.

Zo doen we vandaag 22 sluizen en 24 km in ongeveer 7 uur zonder echte moeite.

We zijn niet op een prestatie uit maar er zijn niet veel plekken om vast te maken en nog minder plaatsen om te bewandelen of te befietsen.

De sluizen zitten zo dicht bij elkaar dat we om-en-om varen en wandelen met Joppie zodat de volgende sluis alweer met het doosje is klaar gezet. Geen andere schepen in af- of opvaart. Lege kade in Cusey maar mooi genoeg.

Na de gebakken mosselen en het vers gebakken brood, met salade, thee gedronken met een fietsdame uit Calais die onderweg is naar de Alpen. Goed voor ons Frans, en leuk om uit te wisselen.

Cusey is als dorpje niet een bakker waard dus morgen verder.

Op de VNF-site is te zien waar wild hoog water voor stremmingen zorgt. Ook op de Doubs!

Sasja en Ekko moesten omkeren op het Cnl. des Ardennes wegens een ingestorte sluis! Felix en El varen verder langs Reims naar Nancy waar ’t ook dicht zit….

Wij boffen met het weer en de beperkte tegenslag. We gaan door! In twee dagen naar de Saône en dan zien we verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *