Vrijdag 22 juni Deluz – Pompierre-sur-Doubs

Frisse morgen. Zelfs twee uur lang een trui aan. Stralend blauwe lucht. Geen andere scheepvaart. Rond 8.30 u. de sokken erin.

Beboste hellingen met witte rotsen.

Dan weer op een stuk kanaal, dan weer op de krachtig stromende Doubs. Helder water zodat goed te zien is welke onderwater-rotsformaties we passeren. Gelukkig klopt de kaart en kloppen de tonnen en de borden. Geconcentreerd varen en spectaculair.

Baume-les-Dames rond 12 u. Boodschappen. Wandelen? Volle jachthaven. Gesloten “VVV”. Wel wandelingen maar minstens 3 uur. Dat is wat te lang voor vandaag.

Joppie gebadderd met echte hondenshampoo.

En zo rond 14 u. weer op weg naar? Lekker varen met frisse wind, meewerkende sluizen en soms niet. Steeds wisselend landschap. Vele, vele reigers, soms een ijsvogeltje. Een sperwer gezien.

We dachten aan een wachtsteiger in Clerval vast te maken maar die zijn de eerste die bezet zijn. We herkennen een schip dat we op de Somme in 2015 tegenkwamen, maar geen sjoege en zo geweldig was ’t nou ook weer niet. Dan maar door en dat wordt beloond: onder de sluis bij Pompierre-sur-Doubs een lege steiger in een prachtige omgeving. Een spoorbaan vlakbij die veeeel Peugeots vervoert vanuit Montbéliard, maar toch heerlijk rustig. En geen schip dat plots uit de sluis komt en dat naast ons vast wil maken.

Op ons zonnige achterdek rekenen we uit dat we tot nu toe, globaal 300 sluizen deden. Er komen er ook nog en het is prima, hoort erbij. Vandaag zelfs even in verwarring en ja hoor: de tros klem op de bolder dus met het mes verlost. Nieuwe lus eraan splitsen.

We horen van een Fransman in een aak uit Arnhem! dat de lage bruggen toch voldoende doorvaarthoogte hebben voor ons. Voorzichtig kijken morgen.

Nog zo’n dertig sluizen omhoog en dan begint de afdaling naar de Rijn. Dat gaat makkelijker. Of ’t ook zo mooi is? We zullen zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *