Vrijdag 11 mei Antwerpen – Denderbelle voorbij

Al voor half zes allebei wakker. Droog, helder, koud. Joppie met Hannie even de wal op. Ik roep de brugwachter op: de brug draait om 6 u, en daarna de Siberiabrug.

We zijn niet de enigen: ene Rianne horen we tevergeefs ook roepen en het komt toch goed. Zo zijn we tegen half zeven voor de Royersluis maar die heeft een verrassing: spertijd tot 9 u. Zinloos vroeg op en daar gaat onze vloedstroom….maar als we vastliggen denken we nog even na: er zijn meer sluizen en die bellen we: de zeesluizen Boudewijn en Van Cauwelaart en die willen ons er wel bij hebben “naar buiten”. Dus gas erop en als laatste de sluis in achter 3 anderen en een groot zeeschip. Rond kwart voor acht varen we op de Schelde, precies laag water. En nu de stroom mee, maar dat duurt een uurtje. ’t Is doodtij.

Als we aan de Scheldekant langs de Royersluis varen zien we en horen we over de marifoon dat we daar niet moesten zijn: uiteindelijk duurde het voor de schepen die lagen te wachten tot 11 u voor ze op de Schelde waren.

We varen langs de Scheldeslikken, meander-bochten en pontjes, naar een ponton in Dendermonde. Nu stroomt het hard, ws 5 km/u. Boodschappen, en de mooie markt bekeken. Weer aan boord en op naar de sluis om op de Dender te raken. We kunnen er vlot in. Voor €85 een vignet voor Vlaanderen gekocht dat drie maanden geldig is waarvan we hooguit een week gebruiken maar ’t kan niet anders. Het eten gisteren (Plateau Royal, oesters, Jacobsschelpen en tong was ook heerlijk en kostte meer….).

Vlagje van Vlaamse vaarwegen gekregen en verder. We zijn gaar. Dus het eerste plekje na Denderbelle maken we vast aan een ponton bij een heel vriendelijke havenmeester. Hier kan ik morgen ook lekker even skiffen, en dan verder naar Aalst. Daar is het markt morgen. Nu rust. Eten, lezen en de tuk. Stil is het hier. Heerlijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *