Van de Yonne naar het Canal de Bourgogne 13 t/m 16 april

Woensdag 13 april

Vroeg weg. Stroom 2 km/u tegen op de Yonne. Enige beroepsvaart te zien op de ais. Die blijft handig.
Sluizen met schuine wanden. Dat is even wennen en afstemmen. We worden uiteindelijk samen met een andere plaisance geschut want dat is het voorschrift: samenvoegen als dat kan.
Iets te nonchalant de binnenbocht genomen en dan muurvast op een zandbank, 30 met uit de oever. Niets helpt. Contact met de VNF: we hebben geen sleper. Wachten op iemand die u eraf trekt. En dat duurt 2 uur… De Exelmans, Franse binnenvaarders, 86 m lang. We hadden het voorbereid: Hannie in de kano met de sleeplijn aan een keesje.
Bij hen aan de achter/zijbolder. Ik stevig achteruit zodra de lijn strak staat. En ja, zo schuiven we de bank af. Dank dank!!!!
De Yonne is dus verraderlijk. De kaarten geven niet alle en mogelijk oude info. In het midden varen lijkt de beste optie.
En zo komen we uiteindelijk veilig in Pont sur Yonne. Mooi ponton. Beetje dood plaatsje.

Donderdag 14 april

Fris maar mooi. 8.40 u. weg. Lege ais. Mooi land met heuvels en doorkijken.
We varen onder een eeuwenoud viaduct door dat drinkwater naar Parijs brengt.
In Sens vastgemaakt voor boodschappen en kijken. Ruime drijfsteiger aan R oever. Mooie kathedraal enzo. Goede sfeer. Op loopafstand 45 l diesel getankt. En toch verder.
Met nog wat schrik van gisteren in de buik veilig gevaren en vastgemaakt aan de kade in Villeneuve-sur-Yonne. Een paar andere schepen waaronder een tjalk in Engelse handen. Leuk gesprek.
We blijven hier morgen een dagje.
Niemand kan ons tot nu toe iets vertellen over de kanalen voor ons. Allemaal oude info.
Genieten van de mooie brede, wat verraderlijke, rivier. Zo kan het leven zijn….

Vrijdag 15 april

Ochtendfris. Banden gehard en de heuvels in op de fiets. Prachtig. Beetje klimmen maar dat wordt beloond met dorpjes, valleien, weggetjes en soms onverwacht een stukje grasweg.
Heerlijk dejeuner in het restaurant bij de brug.
En omdat ’t Goede Vrijdag is een mooie uitvoering van de Mattheus Passion beluisterd terwijl de zon brandt.
De Yonne blijft onder ons doorstromen met wat schuim en soms plastic. Een Engels/Frans snijpakket ligt voor ons. Gezellig contact.

zaterdag 16 april

Nog even voor het vertrek bij La Poste de gratis wifi gebruikt voor updates en downloads. Trossen los en gean!
Steeds vlot en vriendelijk geschut. Rechte kademuren dan wel ponton.
Opgelet gevaren om niet op onder waterobstakels te varen.
Geen goede aanlegplekken in Jogny dus maar door. Een goed kade bij een silo gebruikt voor de middagpauze van de VNF en het Joppie-wandeltje.
Daarna verder naar ons spannende doel: het Canal de Bourgogne. De sluiswachter is gebeld maar we zien er niks van. Geen lichten. Dichte deuren. Geen wachtplek. En krek als we weg willen varen zie ik zo’n blauwe polo aan een kastje.. Deuren open en haak voor de touwtjes omlaag. 5 m omhoog en geen lage verzetbolders noch glijstangen.
Bovengekomen in Migennes contact gemaakt met de weekend/werkstudent/sluisbediende. Hij weet niks van het kanaal. Vriendelijk, maar we krijgen geen antwoorden op onze klemmende vragen: Kunnen we naar de Saône? Hoe is ’t met de waterplanten?
Na de sluis wat boodschappen. Geen plek om te blijven met groot rangeerterrein aan de ene en locaboat en asfalt aan de andere kant.
Hij komt naar de volgende sluis.
Die staat klaar. Ik vaar erin maar vergeet dat t smaller is dan de laatste tijd en zie de onder de brug verborgen engte te laat. Bandje eraf gevaren. Dat pikken we weer op.
En dan wachten. En na 20 min. verder. Saai recht kanaal. Werkzaamheden aan de oever. Ook de sluistechniek wordt vernieuwd. Er wordt dus hier geïnvesteerd!
De eerstvolgende ligplaats is ‘in behandeling” door werkschepen dus verder.
De volgende sluis. Staat open maar er is niemand om ons te helpen. (wel politie/sapeurs-pompiers/arrestatieteam, havenmeester Briënon en de oppervrouw van de sluiswachters). Een deel voor ons en een ander voor een zwemmende dwaas.
Wij belanden aan de kade in Briënnon. Prima.
Het wordt steeds duidelijker dat het Canal de Bourgogne varen naar de Saône een avontuur wordt.
We zien hoever we gaan komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *