Oud en Nieuw in Maastricht

Met de Hielkje van Arnhem naar Maastricht op en neer in dec-jan…

Het had weer veel voeten in de aarde maar we zijn vertrokken…. op maandag 22 december om 1300 uur, nog op tijd om zonder verlichting Nijmgen te halen.

Henk en Felix hebben er weer hard aan gewerkt om alles zover te krijgen: De douche-wc in onze hut en een werkende verwarming.

Een paar weken is dan toch krap, blijkt weer. Het is ook wel de goden verzoeken om met zulke krappe deadlines te werken en dan een vakantie te plannen maar we hadden weer zo’n zin om te varen….

Casper leverde maandag nog het mastje voor de verlichting. Edward Venema monteerde nog een schakelaar en verving een relais waardoor de startaccu’s toch weer oplaadden…

Met druilerig weer veilig in Nijmegen aangekomen om 1645 u. De tegemoetkomende politieboot liet ons ongemoeid. Ik maakte me al zorgen over de verlichting….Ik heb het toplicht in Arnhem laten liggen dus ik moet morgen weer terug…

Nu lekker uit eten bij Koks en Ko aan de Graafseweg. Aan te raden!

23 December: mist. En goede dag om even met de trein heen en weer te gaan om de vergeten spullen op te halen. Op de terugweg even bij de havenmeester geinformeerd over liggen in de historische haven. Dat mag van november tot april voor 9 euro per week icl. stroom en water….

Mastje gemonteerd en nog wat door Nijmegen gelopen. De aios gebeld dat de plannen voor woensdag door de mist veranderd zijn.

24 December om 1015 afgevaren met 8 aios en een collega GB-er aan boord. Iedereen opgetogen. Drukke Waal maar goed zicht. Ondanks een haperende marifoon toch het Maas-Waalkanaal op en daar met de aios aan het werk. Wel stevig motorgeluid in het ruim… Iedereen agezet in Cuijk en samen verder via de sluis bij Sambeek naar het Leukermeer. Laatste uur in het donker gevaren met goed werkende verlichting en navigerend op de GPS. Met de schijnwerper de ligplaats gevonden. Prima en rustig. Ondiep aan de kant.

25 December, eerste kerstdag, blijkt het te gaan vriezen. Geleidelijk aan wordt het kouder. Van hier en daar bereiken ons berichten over de strengste winter sinds 10 jaar… Wij gaan door. Wij hebben verwarming! En veel condens…

Zonder problemen varen we naar Venlo. De Maas is prachtig! Stroomt toch zo’n 3 km/u tegen ondanks de stuwen. Dit deel kennen we nog niet: dorpjes aan het water met te grote kerken, kloosters, kastelen, ruines, gierpontjes. Veel watervogels: ganzen, eenden, kuifeendjes, tafeleendjes en een groepje doodaarsjes. Zelfs hier en daar al of nog een kievit.

In Venlo vastgemaakt in de jachthaven op de kop van twee drijvende steigers. De haven wordt verbouwd in het kader van het plan www.maasboulevard.nl . Nu is het er vervallen en troosteloos. Wel walstroom, maar de zekering slaat steeds door als we aansluiten… Dan dus de generator, maar die geeft geen laadstroom af! Dat is een probleem met de vorst voor de boeg. Ik besluit ondanks de kerst Hans te bellen. Die moet wel even slikken maar belt een paar uur later terug met de mededeling dat hij de volgende ochtend komt kijken wat hij kan doen. Geweldig!

Ik zal blijven terwijl Hannie naar Arnhem vertrekt met de trein om te zingen in Musis. Ik kom na als het op tijd klaar is.

Maartje is inmiddels gearriveerd. We vieren de kerst ondanks alles gezellig.

 

Vrijdag 26 december komt Hans als Hannie en Maartje zijn vertrokken. Ik heb inmiddels ontdekt dat een lekschakelaar is omgezet waardoor de generator het niet deed… Hans gebeld maar die komt toch kijken. Aan de walstroom kan hij niets doen. Met andere dingen schuift dat naar volgend jaar. Hij weer naar huis en ik naar Arnhem. Ik ben nog op tijd voor de lunch en het concert. Na afloop samen weer naar ons drijvende huis en een vriesnacht.

 

Zaterdag 27 december worden we gewekt door heftige bewegingen van de Hielkje ten gevolge van een voorbijgaand schip. De steigers krassen in haar huid. Snel in de kleren, motor gestart en weg, de Maas op. Alles beslagen van de condens maar dat wordt beter als de zon opkomt. Een mooie tocht naar Roermond. Omdat ik graag diesel en vooral water wil innemen bel ik het eerstvolgende bunkerschip, in Maasbracht en die zegt dat hij het allemaal levert. Dus, via sluis Belfeld en Heel Roemond voorbij via het kanaal. Afgemeerd bij het bunkerschip, maar dat blijkt gesloten en ook bij opbellen gaat hij niet open! Bozig varen we terug naar Roermond. Aan de kop van de Maashaven is een mooi plekje dat we kennen van vorig jaar. Het is nog vrij. De buren bieden aan water te leveren. We`gaan boodschappen doen.

De kinderen komen aan boord. We hebben een gezellige avond en morgen weer water.

 

Zondag 28 december. We `zingen de jarige Pim toe die vandaag 26 is geworden. Het heeft stevig gevroren maar we gaan varen. Met de kinderen de grindgaten van Roermond verkend. Uitgestorven op wat vissers en kleumende reigers na.

Weer vastgemaakt en terwijl ik water krijg van de buurman gaan de kinderen het Outlet Centre in.

Het blijft overdag zo rond het vriespunt maar de vorst lijkt nog niet echt door te zetten. Gelukkig maar. Een beetje “vuurdoop” is het wel.

’s Avonds met z’n allen gegeten. Daarna vertrekken de kinderen. We zijn weer met z’n tweeën.

 

Maandag 29 december komen Aart en Erny aan boord. Samen met hen varen we naar Maastricht. Dat valt even tegen omdat de sluis bij Linnen defect is. Dus terug via Roermond naar het kanaal en na 2 uur bij de parallelsluis Heel…. Inmiddels is Linne gerepareerd… Tanken in Maasbracht lukt nu wel: maar 232 liter en dat voor 0,89 €.

Geschut en door naar Maastricht via het Julianakanaal. Dat gaat vlot. Rond 1730 varen we Maastricht binnen. We meren af aan de kade bij de Servaasbrug. Dat mag niet maar het wordt wel even getolereerd.

’s Avonds Maastricht verkend en lekker gegeten.

 

30 december en 31 december Pieterpad gelopen: Sittard- Valkenburg en Valkenburg- Maastricht. Prachtig! Ideaal om je hotel bij je te hebben.

 

1 Januari: vuurwerk gekeken en het glas geheven met Felix en El en Henk en Coby die inmiddels ook gearriveerd zijn.

Na een korte nacht vertrekken Aart en Erny weer. Wij lopen het laatste stuk Pieterpad naar de top van de St. Pietersberg. Het is bewolkt, waterkoud rond het vriespunt. De vooruitzichten geven vorst aan maar met de ijsgang valt het erg mee tot nu toe.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *