Maandag 9 juli Euville – Troyon

Weer zo’n zonnige start van de dag. Even zwemmen en dan na het ontbijt op de sluis af en die gaat net iemand naar ons toe schutten. Ook goed.
Daarna rustig gevaren naar Commercy. Vastgemaakt aan de Aldi-kade en boodschappen gedaan. Makkelijk maar niet mooi en dus weer verder want Commercy kennen we: prachtig maar niet voor nu en weer.

Het kanaal is soms de prille Maas en soms een kanaal. Planten, veel waterplanten, mooie uitzichten en doorkijkjes. Veel opvaart, en wij gaan omlaag. Steeds twee kruisers die samen schutten. Soort ANWB-stelletjes.

In Sampigny vastgemaakt aan een vrij ponton want de vaart was eruit: veel gras van de schroefas geplukt al zwemmend. Verder. Uitwijken met een draaiende schroef vraagt om grasvangst dus wij proberen dat rustig te doen, maar dat geldt niet voor alle opvaart. Meest Nederlandse kruisers en veel witte broeken….

In Koeur la Petite het plekje gezien dat ons door S&E werd aangeraden maar het is nog te vroeg. Zo varen we door St. Mihiel waar het ponton om 14 u al vol ligt, zelfs dubbel. Leuk om herkenningspunten te vinden. Les Dames de la Meuse: de rotsen onder St. M. Blijft prachtig!

De Maas komt erbij en gaat er weer vanaf. De sluizen zijn plots weer hand-bediend en dus meedraaien en dat vinden we leuk.

Bij Lacroix-sur-Meuse herkennen we de plek waar BoZ ooit een poging deed om voor ons te komen. Nu ligt het vol witte kruisers. Verder, want er komen mogelijkheden voor schepen zoals die van ons die geen stroom noch water wensen maar rust en stilte. Dat vinden we 2 km boven Troyon. Picknicktafels, vuilnisbak en BBQ maar geen makkelijke verbinding met de wereld. Goed voor ons en voor die kleine (Joppie).

Na een soort bami-maaltijd wandel ik toch met hem langs en door een korenveld naar een monument voor de verdedigers van Fort Troyon in augustus 1914. Ze hebben het niet gered.

Langzaam wordt het vaarwater weer schoon, en zwemwater. Morgen weer schroefasinspectie en dan naar Verdun.

Sanctus van Verdi begint een basis te krijgen. Mooi en heftig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *