Maandag 14 mei Geraardsbergen – Ath

Bijtijds wakker en dus maar op. De zwerfkatten in de buurt worden gevoerd. Een Engelse kruiser vertrekt, maar ’t blijkt een local te zijn. De havenmeester komt langs. Triest verhaal over overleden zoon, kruiser te koop, veel verlies. Met zijn pasje tanken we water. Hij belt voor ons de Waalse éclusiers: binnen 3 kwartier in Deux-Acres. Mooi!

Dus een varend ontbijt met verse “suikercroissants”, chocoladepasta en aardbeien, en dan later op de morgen nog een kruimelend Mattetaartje.

De sluis staat voor ons open. Twee man en die zullen ons begeleiden tot in Ath. Arbo-technisch doen ze rare dingen met allerlei handbediende brug- en sluislieren en jaagwielen maar ’t draait en ’t draait goed! Een zwaar punt van kritiek vormt dat onze autobanden-stootwillen niet mogen. Ook al zijn ze voorzien van opgeblazen binnenbanden en hangen ze aan kettinkjes. Het mag niet. De naam van het schip moet erin gegraveerd zijn. Maar ja, met een “chambre d’air” zag hij ze nog niet… en dat gaat hij nog nakijken. Allebei huiswerk dus.

Intussen is het prachtig! De Dender blijft een kronkelend riviertje tussen weiden en dorpjes met hooggelegen boerderijen want het kan hier overstromen. Vanaf Dendermonde nog maar één schip tegengekomen…

De stuw in Geraardsbergen wordt vernieuwd maar de bouw ligt stil omdat er protest is van milieugroepen.

In Wallonië nieuwe sluizen en stuwen. Niks ondiep of waterplanten tot nu toe maar dat komt mogelijk na Ath. Goed en prachtig vaarwater.

In Ath maken we vast aan de kade bij het station. Niet mooi maar degelijk. Ath bekeken. Idem.

Op de fiets een gutsje en wat slijpschijfjes gehaald om de banden te graveren. Dat lukt, en wat verf erin. Morgen vragen wat ze ervan vinden want ze zijn om 9 u. voor ons bij de eerstvolgende brug, en dan gaan ze de hele dag mee, 19 sluizen naar Blathon.

Eindelijk lamskoteletjes gevonden. Met aïoli en brood en diverse groenten heerlijk gegeten.

Het station komt tot rust. Geen scheepvaart… Zingen? Lezen? Niets hoeft, maar we willen toch wel naar Frankrijk. En liefst ergens een rondje, eventueel via Parijs.

Voor wie foto’s wil zien: kies de app Polarsteps en link naar Hannie Comijs, en je kunt ons volgen mét foto’s.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *