Maandag 11 juni Foulain – Hûmes

De VNF is vriendelijk en behulpzaam maar blinkt uit in grasmaaien. Bij alle sluizen ziet het er steeds keurig kort uit. De plek waar we nu liggen wordt niet beheerd door hen maar door de gemeente en dus een meter hoog gras met bloemen en brandnetels. Vanmorgen 0m 6.45 u. vindt men het genoeg: met vier man aan de gang met machines.

Zo zijn we weer even in het oude ritme. Eruit. Lekker fris, Joppie 45 min laten lopen. Thuis zwemmen. Ik merk dat de kimkoeling veel planten heeft verzameld. De moeite waard om ze daarvan te ontdoen. Dat vaart meteen een stuk vlotter.

De sluis reageert al om 8.45 op ons doosje dus óp naar de tweede maar die stagneert: geen licht en geen reactie. Bellen met de VNF. Een klein half uurtje later blijkt deze pas vernieuwde sluis nog niet in gebruik…. We krijgen weer een sluiswachter mee de volgende drie sluizen. Een ander autootje rijdt ons tegemoet: Sarah. Zal ik een essay schrijven over mijn paar uur met Sarah?

Het canal is dan weer breed en dan weer smal met besteende oevers, of soms gestapelde autobanden! Steeds schone vergezichten op gindse heuvelen maar geleidelijk komen we hoger op het plateau en worden de toppen lager. Het regent en miezert wat. We raken nog een keer ingesloten als een sluis het laat afweten. VNF redt. Vandaag twee kruisende kruisers en een Nederlandse luxe motor! Moet niet te gek worden… Bij een lege ligplek de watertank weer gevuld na twee wassen. Na de sluis bij Hûmes een mooie plek voor vandaag: ongemaaid gras… met aardbeitjes. De sluiswachter komt informeren: ja dit was het voor vandaag. Morgen graag om 9 u. de brug. D’accord. Bonne journée.

Een Joppie-loopje en dan op de fiets een rondje. Dat levert na wat loop- en klimwerk een fraai uitzicht op: Langres in de verte en “ons” canal in de diepte.

Ongelooflijk hoe ze ruim 150 jaar geleden een kanaal door deze hoogvlakte hebben weten te leiden. Wat mij betreft wereld-erfgoed!

Terug aan boord Pater Noster er verder ingeluisterd. Hannie doet frans. Hartige maaltijdsalade en een rustige zomeravond voor ons. Morgen een stukkie varen naar Langres en daarna verder, misschien de tunnel van Balesmes al door?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *