Hielkje voor de 3e keer naar Frankrijk

In 2013 en 2016 ontdekten wij hoe heerlijk het is om met de Hielkje de Franse kanalen te bevaren. Dat smaakt naar meer. En dat vraagt om plannen. Vaarwater genoeg, en ook door ons nog te ontdekken.

Ons doel deze keer: de Doubs bevaren van west naar oost, dus ongeveer van Dôle naar Mullhouse. En dan via de Rijn die hier Grand Canal d’Alsace heet, weer naar het noorden. Via Colmar en Straatsburg, en dan weer naar binnen en via de Maas weer naar huis. Verder naar beneden op de Rijn mogen wij niet varen zonder “sportpatent”. Maar dít mag en dat hebben we zwart-op-wit.

De omstandigheden: Hannie per 19 april gestopt met werken, en ik al een paar jaar.  Voor vertrek trouwen ( 2 x “ja”) en het Requiem van Fauré zingen in Frankrijk op uitnodiging bij Kees (en Wyta). Onze buren in ons huis wegens hun verbouwing en zo staat ’t niet zinloos leeg.

Dus: Hielkje van Friesland naar Arnhem gehaald. Boegschroef die niet werkt laten repareren. Klontje van boord en skiff erop. Kleding en voorraden aan boord en van boord. Gebroken glas Ipad laten repareren (navigatie), website als-nieuw gemaakt door Sander en Pim (www.hielkje.eu ) en foto-volg-app in de lucht: polarsteps en kies dan Hannie Comijs (app-store).

Een paar dagen voor vertrek komen we erachter dat de Maas in noord Frankrijk potdicht is door verzanding als gevolg van zware regenval en stroming. Dus we moeten iets anders: via de Schelde en dan zien waar we komen, en wanneer. Geeft niets en we hebben geen vakantie met een einddatum, maar een reis voor de boeg.

En intussen moeten we het requiem van Verdi erin hebben als we terug komen, want dat zingen we dit najaar. Boeken, dvd’s, wandel-apps, mooie nieuwe fietsen en een beetje internet zullen ons bezig houden deze weken. Geen krant, TV, Facebook. Wij willen beleven, varen, mensen en landschappen tegenkomen. En ook weer terugkomen.

Maandag 7 mei om 1230 u vertrokken met een stevige toet op de scheepshoorn ten afscheid in onze haven op de Neder-Rijn. Gaan we tot Tiel? Nee, ’t wordt Wijk bij Duurstede. Rond 17 u maken we vast. We zijn moe van de aanloop, en van de autorit gisteren. Lekker met onze Cobb aan dek gebraden: balletjes, groenten en gepofte aardappelen. Mmm… Daarna een wandeling door ’t stadje met een ijsje. En morgen verder. Misschien naar de Volkeraksluis, en daarna Antwerpen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *