In 1923 werd mijn schip dat nu de “Hielkje” heet in Friesland gebouwd als de “Vlecke Joure” . De werf is mij nu bekend: “Welgelegen” in Leeuwarden. Auke van der Werff.. In opdracht van S. de Vries uit Joure.De werf heeft zeker een grote ervaring gehad in het bouwen in van snelle stalen zeilschepen, en skûtsjes, , gezien de buitengewoon rond en rank gebouwde romp.
Of de “Vlecke Joure” voer voor Douwe Egberts vanuit Joure om koffie, thee en tabak te distribueren en mogelijk ook om de verbinding met Harlingen te onderhouden is zeer de vraag, maar wel mogelijk. Dirk Zomerdijk in den Over vertelde mij dit verhaal maar in Joure weten ze er niets van… Het staat vast dat de “Vlecke Joure” een vaste beurtdienst onderhield tussen Joure en Leeuwarden. Dus vervoer van passagiers en stukgoed, weer of geen weer.
Uiteraard stond er een langzaamloper in, waarschijnlijk een Bolnes. Het scheepvaartregister meldt 20 PK. Een motorluik en een klein stuurhuis. Daarvan waren de restanten nog zichtbaar. Frappant is het te zien op de in 2013 verkregen foto’s (zie album op deze site) dat we het schip bijna weer als origineel hebben teruggebouwd!
In 1938 is het schip in de visserij terecht gekomen. Dat gebeurde met veel beurtschepen omdat het wegennet verbeterde en de vrachtauto’s kwamen,
Er is een bun in geklonken, er werd een vlak dek opgebouwd met voorop een roefje en achterop een stuurhuis met lieren.. Mast en gieken voor de sleepnetten. Het schip werd in Leeuwarden geregistreerd. Het schip ging vissen onder de naam “Marie”, “Libra” en later “Leander”. Eerst aan de ene kant van de nieuwe afsluitdijk: fuiken lichten voor de paling, en daarnaast ook met sleepnetten op garnalen en bijvangst.
Toen ik de Leander kocht in 2003 voer het vanuit Den Oever als sportvisschip met Dirk Zomerdijk als eigenaar van de WR 134.
Inmiddels stond er een DAF 615 in van onbestemde leeftijd. W.s. zo’n dertig jaar oud.
Op 29 juli 2004 werd de Leander door mijn vader “Hielkje” gedoopt, naar zijn moeder die op een zeilend vrachtschip, “mattenjacht”, werd geboren? Dat is ‘t verhaal. Ik denk dat t gezin woonde in Blokzijl en dat vader Pieter Engelsman met zijn oudste zoons ging varen, op Arnhem en Wageningen.
Vanaf 2004 ben ik het schip gaan verbouwen: eerst de bun dicht in 2005. in 2007 het hele dek eraf en een nieuw erop, door Ando Heijnis en Kees van Drie in Arnhem. In 2008 nieuwe techniek door Casper Helldorfer in Arnhem en in het voorjaar van 2009 een mooie houten stuurhuisopbouw door JanGeert van Diepen uit Leeuwarden.