Gebarsten beunkoeler op de Zoutkamperlaag!

Na tweemaal droogvallen barst de beunkoeler en maakt de Hielkje water.

Berging door de sleepdienst brengt redding.

Scheepswerf "Welgelegen" in  Lauwersoog biedt geweldig hulp!

Binnen een week weer te water en alles OK!

Toen ik de Hielkje kocht vond koeling van de motor plaats via buizen aan de stuurboordzij: kimkoeling.

Dat werkte prima maar de buizen waren wat verweerd en kwetsbaar bij hijsen in banden als het schip uit het water moest.

Om die reden besloot ik een beunkoeler te plaatsen. Mooi weggewerkt in het vlak.

Dat werkte prima, maar ik ontdekte bij de vorige hellingbeurt drie jaar geleden al dat er een behoorlijke hoeveelheid modder in zat door het varen in Friesland en het droogvallen op het wad.

Ik had spijt van de inbouw midden onder het vlak. Toch vertrouwde ik erop dat de blubber er wel weer uit zou spoelen door het varen.

Dit voorjaar zat ik kortdurend aan de grond op Langweer. Daarna liep de generator, die er ook op aangesloten is, warm. Het koelwaterpeil was iets gezakt. Dat had mij moeten verontrusten. Ik vulde 5 liter bij en alles werkte weer.

Eind juli naar Schiermonnikoog gevaren en twee maal in de haven drooggevallen.

Daarna terug naar Lauwersoog. Na een uur rustig varen ging het alarm af: oliedruk nul. Motor uit en inspectie machinekamer.

Uit de aansluiting van de koelwaterbuizen op de beun spoot water. De flens die met 4 bouten vast zit op de beun was op twee plaatsen gebarsten zodat de andere twee het moesten houden. Als die ook knapten zou zeewater binnenstromen door een opening van 10 cm doorsnee..

Net op het Zoutkamperlaag en vol op de stroom geen motor en lek!

De te nemen beslissing was duidelijk: alarm via de vuurtoren van Schier. Binnen een kwartier kwam hulp uit Lauwersoog. Een korte inspectie door hen leidde tot vastmaken en slepen naar Lauwersoog. Daar is een dok, en dus veiligheid.

Afgemeerd aan de ambulancesteiger (!) en opnieuw inspectie: geen water meer. Voor de zekerheid een keg geslagen om de flens te steunen en elk uur inspectie, ook ’s nachts. Zie de foto.

De volgende morgen nog een "stabiele" situatie.

Het dok was leeg en overleg met de werf “Welgelegen” leidde snel tot de afspraak dat ik om 11 uur het dok in zou kunnen samen met twee geplande schepen. Geweldig!

Met de EFM ( de verzekeraar) heb ik steeds contact gehouden en van hen toestemming gekregen.

Toen ik om 12 uur droog stond bleek de beun helemaal vol geperst met slik.

Dat hebben we even laten zitten voor de inspecteur van de EFM die ook die middag kwam. Prima service!

Inmiddels is het schip met de hogedrukspuit van schelpjes en andere aangroei ontdaan. Dat kwam dan weer mooi uit….

Samen met de inspecteur hebben we de beun leeggespoten en -gepeuterd. Dat viel niet mee.

Conclusies: de vlakkoeler had niet op deze plaats mogen zitten maar had in de kim gemoeten. Dat heb ik indertijd ook overwogen maar niet gedaan omdat daarvoor teveel belangrijke spanten doorgehaald hadden moeten worden.

Andere conclusie: het water dat naar binnen spoot was koelvloeistof door kapot gedrukte aansluiting van de warmtewisselaar en de modder heeft samen met oververhit koelwater de flens doen barsten. Nooit meegemaakt!

En nog één: Ik had beter moeten zoeken naar de oorzaak van verlies van meer dan een beetje koelwater!

Na van alle kanten de mogelijkheden te hebben verkend en besproken hebben we besloten er weer buis-kimkoeling op te zetten en de beun af te koppelen maar wel te laten zitten. Een plaat erover op het vlak.

De mensen van “Welgelegen” hebben geweldig gewerkt! Een hele klus erbij voor hen in de laatste week voor hun vakantie.

Wierd heeft de Hielkje afgespoten en het laswerk gedaan, Sjonnie heeft daarna de primer en de antifouling erop gespoten en Piet heeft de buizen en de aansluitingen gemaakt en gelast.

En ikzelf heb de beun afgekoppeld met een zware grote flex liggend op mijn buik in de machinekamer. Warm, vies, lawaai en niet ongevaarlijk, maar het is gelukt.

Alle koelslangen meteen vervangen nu het systeem toch leeg was. Eén stond op knappen!

Vier dagen later 45 liter koelvloeistof erin en controle: één koppeling lekte dus alles weer afgetapt. Koppeling losgehaald en nu wél tape ertussen…. Hermontage en alles goed! Motor laten proefdraaien: oliedruk goed! Geen lekkage.

Schoon schip gemaakt en de volgende dag weer te water.

De bilgeboot heeft het vlak gratis leeggezogen: beetje olie en vooral koelwater….

En dan op weg naar de Robbegatsluis. Zo naar binnen en de Lauwersmeer op.

Probleemloos gevaren, steeds even uit zijn werk voor vlak- en machinekamerinspectie, en de volgende dag weer afgemeerd in Terherne.

Hier en daar wat water op het vlak door zwetende klinken maar dat hoort erbij. In een dag was het al bijna helemaal over.

Goed afgelopen gelukkig en de conclusie: monteer nooit een vlakkoeler op het vlak maar in de kim! Dit heb ik aan de leverancier doorgegeven.

En veel dank aan de harde werkers van “Welgelegen” Piet, Wierd en Sjonnie!

En aan de EFM voor de steun en snelle advisering en inspectie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *