Donderdag 7 juni Ancerville – Autigny-le-Grand

Op de koptelefoon heb ik het Pater Noster weer laten binnenkomen, en ook nog eens nagenoten van Fauré. Dus heerlijk geslapen en fris weer op, gewekt door een spits! Die zouden hier niet (meer) varen maar gelukkig toch. Rustig ons voorbereid met ontbijt en klein palaver. Een jacht komt voorbij, dus achter aansluiten maar dat hoort erbij.

Ik ga vandaag op de fiets begeleiden met de boîte en de camera op zak. Leuk werk. Geweldig om ons schip te zien varen, ook onder de vaardige Hannie-handen en Joost voorop voor de touwtjes.

Croissants gescoord bij de volgende sluis. Genoten van de nieuwe fiets: licht en geruisloos, en geen vette ketting!

Prachtige omgeving met heuvelen en rotsen. Weidse uitzichten en lieflijke oude dorpjes en zowaar een Patton-museum dat eraan herinnert dat het hier niet altijd zo vredig was (1944).

Bij sluis 51 Fontaines een prachtig uitzicht op de modder-Marne en tegelijk krek na de sluis een pont-canal. Diep respect voor de Franse waterbouwkundige ingenieurs!

Joinville is het uiterste doel maar liever varen we naar een groen plekje en dat vinden we in Autigny-le-Grand. Net na de sluis, niet op de kaart en gelukkig vrij.

Joost ging al bij de vorige sluis van boord met fiets en lunchpakket om de auto op te halen.

Rond 15 u. vast. Warm en weinig wind. Op Visorando een mooie wandeling gevonden van 1-2 u. en die doen we. Langs een begrafenis bij een Romaans kerkje, langs hete hevig stijgende wegen, maar ook door een afdalend schaduwrijk wegje. Joppie soms even tijd voor afkoeling en herstel gegeven, maar dan snuift hij ook weer iets lekkers en gaat ervoor.

Bijna bij de Hielkje is Joost er weer. Zwemmen, plannen maken en de Cobb aangestoken voor lekkere dingen, onder een dreigende lucht.

Prachtig kanaal met weinig aanlegplaatsen maar ruime blik op de omgeving met heuvelen, limousins en de Marne die steeds dichtbij is. Nu een modderrivier met hout die de stuwen en sluizen overstroomt. Als dat maar goed blijft gaan. Tot nu toe geen avarie’s van de VNF.

Dus heerlijk Miah Persson uit de boxen met Mozart-aria’s zonder belendende buren te benadelen, en de blik vooruit. Joost blijft nog een paar dagen en dat gaat prima.

Morgen water tanken en misschien even een grand-café-au-lait in Joinville, en dan verder richting Chaumont, maar dat gaan we niet halen. Ergens weer een rustig plekje met wandelen en fietsen.

We zijn benieuwd hoe het met de Dickens en de Cinclus gaat. Dat volgen we zo’n beetje voor zover mogelijk met Polarsteps en via-via.

Wat een leven! Nog maar ruim 4 weken weg en ’t lijkt wel dé manier om verder te gaan. Maar thuiskomen heeft ook wat en we hebben gelukkig veel om naar terug te gaan. Wat een rijkdom!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *