Donderdag 28 juni Mulhouse – Kunheim

Volgens mijn inschatting kost het een half uur om vanuit ons plekje in de haven naar de sluis te komen, dus 8 u. motor aan en gaan, na afscheid van de havenmeester.

De slingermanoeuvre om uit ons plekje te komen gaat vlot dankzij de boegschroef die het gelukkig weer goed doet. En dus zijn we ruim voor half negen voor de sluis maar die hebben ze zonder overleg met ons al twee jaar geleden een kilometer verplaatst. De ons bekende sluiswachter is stipt: om klokslag half negen gaat ’t licht op vert.

Een oude openstaande sluis en een paar bruggen verder en we zijn op groot water met grote binnenvaartschepen.

15 km naar Niffer en daar de sluis in naar het Grand Canal d’Alsace (gekanaliseerde Rijn)dat echt Frans is al spreken de sluiswachters en de schippers over de marifoon veel Duits.

Alle scheepspapieren klaargelegd want ik ben erop voorbereid dat we bijna onmiddellijk de politie of zo aan boord zullen krijgen… Niemand gezien.

Met een beetje stroom mee en met wisselend uitzicht op Berner Oberland, toppen in het Schwarzwald als Totenkopf, en op de Vogezen: Grand Ballon d’Alsace, scharrelen we in het zog van de Camaro IV uit Lage Zwaluwe naar beneden: 3 x 16 meter, en dat is best veel als je in de sluis ligt.

diepe sluis…

We varen in een kluitje en dat kost een uur bij de eerste sluis maar daarna gaat het goed, dankzij een staking bij een sluis of twee naar beneden. Er komt geen opvaart! Wel een rondvaartboot die uit koers raakt en scheef ligt omdat iedereen inclusief kapitein foto’s van ons maakt.

Even voorbij Vogelgrün de sluis in naar het Canal du Rhône au Rhin branche Nord (Canal de Colmar). Sluis staat klaar, aardige dame en hup naar binnen, omlaag!

Ruig kanaal, waterplanten, veel jonge eendjes (2e leg), prachtige maar afgesloten afmeerplek, maar dan in Kunheim DE plek: waar de verbinding met de Rijn aansloot op het kanaal dat nu grotendeels gesloten is. Er is niemand zoals de sluisdame al had laten weten. Joppie eindelijk de kuier. Mooi ruimte om de kop alvast naar buiten te draaien want we gaan morgen op de fiets met Joppie-karretje naar Colmar heen en weer en dan de volgende dag weer verder. Liggen we zomaar wéér twee dagen op één plek!

Straks verkennen waar de bakker is want meer is er hier niet. Rust.

Eén antwoord op “Donderdag 28 juni Mulhouse – Kunheim”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *