Donderdag 17 mei Valenciennes – Arleux

Uitgeduwd en –gezwaaid door de havenmeester die zijn scheepje op de Sambre heeft liggen, varen we de Escaut weer op rond 9 u. met verse croissants achter de kiezen en een zacht gekookt eitje.

Een paar sluizen te doen op weg naar ons einddoel: Arleux.

Aan beide oevers ladende schepen, en een lossende spits die in onmacht lijkt te liggen. Achter ons de “Red Bull”, en zo gedraagt hij zich ook: komt na ons de sluis binnen, laat zijn schroef draaien en vaart rakelings langs ons zonder overleg als eerste eruit. En dan gas erop maar bij de volgende sluis moet-ie op ons wachten. Daarna laten we hem gaan. Rustig. Mede ingegeven door de koop van ons vignet: 3 maanden varen kost 10 euro minder dan een heel jaar. Dus een heel jaar gekocht. Je kunnie-wete. En dat heet dan Liberté! Zo varen we bevrijd van dilemma’s door. Een weekje later thuis? Geeft niet. Wel moet de buurttuin op orde en de dingen gezongen maar dat kan niet van stress afhangen toch?

We zien weer eens een dood pelsdier drijven, ws een ree. Steile oevers en toch veel groen hier in Noord-Frankrijk. Triest.

Beland in Arleux, een ons bekend spitsencentrum. Een soort Maasbracht. Er liggen er minder dan de vorige keer maar toch. Ook te koop. Vele pousseurs gaan voorbij. We wandelen langs de eerste sluis van het Canal du Nord en zien hoe zuinig ze met water omgaan, en hoe ondiep ’t is. Morgen wij.

De wandeling voltooid langs meertjes, eendenkooien en het Canal de la Sensée. Joppie moe, wij voldaan. Boodschappen op de fiets. Bavette mmmmm. Ondergaande zon en de rust dat wij weten wat we willen: iets na de 27e Reims voorbij en dan ons Doubs-plan volgen. Daarvoor de Sambre op zover als ’t kan, en weer terug. Morgen naar Péronne en overmorgen daar het museum van La Grande Guerre bezoeken.

Vanaf de aankoop van het vignet voelen wij ons toch iets vrijer: Liberté!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *