Donderdag 14 juni Cusey – Oisilly

De fietsvrouw is bijna geruisloos vertrokken. Het is weer blauw en helder. Ik kijk maar es even op de ais en ja hoor: DE twee spitsen komen eraan. Nog snel even te water om de koelbuizen op meegesleept watergras te controleren: geen. En dan komen ze, allebei met water als ballast zodat het stuurhuis laag genoeg is voor de bruggen. Ik zet ze op Facebook. Dat blijkt in een behoefte te voorzien.

9.40 u. los en op weg. Weinig tot geen aanlegplaatsen dus een vaardag, maar dat is tegenwoordig ook een wandel- en fietsdag want we kunnen allebei de Hielkje alleen varen en de ander kan de sluis klaar zetten. Dat schiet op en het levert bewegen op, ook voor Joppie. Merkwaardig hoe het anders voelt om Frankrijk varend, lopend of fietsend te beleven. En die mooie sluishuisjes blijven me betoveren….

Een paar tegenliggende jachtjes maar verder rustig. Merkwaardig dat ze stelselmatig de sluis in de lage stand zetten zodat de afvaart de lege sluis weer moet opschutten (fausse bassinée) . We kunnen het aan.

De douchewaterafvoerpomp voorin blijkt het al een tijdje niet gedaan te hebben ontdek ik als ik daar eens mijn haren was. Water op het vlak. Is jammer. Dus een taakje.

Als we rond 15 u vastmaken aan een dukdalf boven Oisilly ga ik aan het werk. Vloer open: vijf vakken vol water. Pompje gedemonteerd en kabeltjes vereenvoudigd. Stroom klopt. Pompje werkt. Dompelschakelaar blijkt lui. Doet et weer na opschudden. If you don’t use it you lose it. Vaker voorin douchen en gasten meenemen.

Dank aan Felix voor de tip om de mogelijkheid te behouden de vloer van het ruim open te leggen. Dweilen en uitdampen. IJsje als beloning voor ’t vieze werk. En straks lekker Cobben met allerlei groenten, spekjes, champi’s, ei en nog een restje aioli. En daarna een rondje dorp.

We zagen op FB een foto van de ingestorte sluiswand inclusief huisje in het Canal des Ardennes. Indrukwekkend en wat een geluk dat er niemand in de sluis lag! Wel is het nu dicht langs die weg, en bij Nancy, en in de Meuse. En ook nog een paar dagen(?) in de Doubs. On verra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *