Dinsdag 29 mei Berry-au-Bac – Souterrain de Mont-de-Billy

Een mistige morgen op de tijd dat we vaarklaar zijn met warme croissants en een warm pain capagnarde. Half negen varen we weg maar de sluiswachter heeft ‘t misschien niet goed in de gaten dus we moeten even wachten en dan verslapt de aandacht. Dan vol de afwatering van de sluis op de kop en dat is niet houdbaar op de middenbolder dus alles los en een redding op motor en boegschroef. De sluis in, en op, en verder.

De vaste facebook-reporter was al langs geweest en die komt ons filmen als we de sluis uit varen.

Groen en helder water. Op de AIS zien we veel spitsen naderen en die komen ook. Tot Reims hebben we er al zes gehad. Waarschijnlijk de club die was opgehouden door de stremming.

In La Verrerie ons plekje gezien van twee jaar geleden (vrij) maar nu door langs Reims. Goed dat we daar niet willen liggen tussen autoroute en de stad. Te laat voor een lekker déjeuner in de stad dus achter een spits aan die we vóór lieten gaan na onze inkopen bij een Aldi.

Steeds sluizentrappen, dus een paar achter elkaar, maar het gaat vlot. En dan wordt het rustig. Niets meer te merken van stremmingen. We varen langs trimmers en groen, maar zonder goede mogelijkheden om vast te maken. Raken nog aan de grond als we na Sillery, na een wuiven naar Henrik, een plekje aan de kant denken te gaan innemen. Nee: beton langs de kade, ondanks de bolders.

We raken zo bij een VNF-locatie en zij geven ons advies: het kan bij de volgende silo, maar mooier is voor de tunnel van de Mont-de-Billy. En daar kiezen we dan voor. De laatste sluis wil de deuren niet open doen maar de door een behulpzame visser gebelde VNF helpt ons snel verder.

Zo liggen we na 9 u. varen verder dan we hadden gedacht. Er is hier verder niemand. Licht van de tunnel gaat om zes uur uit.

Wij vinden het te warm om te koken dus wat eenvoudigs van salade, stokbrood, plakjes eend en een restje rijst met groenten.

Voor Joppie was ’t wat ver. Voor ons ook, maar ja, soms is ’t zo. Plannen voor morgen en daarna, maar dat volgt wel. Nu Joppie uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *