Dinsdag 24 juli Venlo – Arnhem

Vandaag naar huis. De laatste sluizen, de laatste vaaruren. Vlot weg en zo varen we om kwart voor acht weer op de Maas. Er zijn meer jachtjes en wat beroepsvaart. Het wordt weer een warme dag.

Omdat we zo vroeg al varen mogen we voor 10 uur al onze chocoladebom. Mmmm…

Brede rivier met groene oevers en vee, vaak met de poten in het water. Na een paar uur sluis Sambeek, de laatste in de Maas voor ons. Samen met jachten en een binnenvaartschip een volle bak.

Een paar uur verder zitten we op het Maas-Waalkanaal. We halen een treuzelend canal-du-nordschip in waarachter twee aanstormende schepen met ons richting sluis Weurt varen.

Even gas erop houden en we kunnen schutten met de grootste in de oude sluis. Diepgang maar 1.45 m. Een meter omlaag en we kunnen aan onze 2 ½ uur durende krachttoer beginnen: tegen de Waal op naar de Pannerdense Kop. Indrukwekkend hoe de rivier kolkt bij tonnen en brugpijlers. Met maximaal toerental toch niet harder dan 5 km/h. Later wordt het beter als ik rekening kan houden met de kribben en de neer.

Drukke scheepvaart maakt dat ik niet steeds kan varen waar ik wil maar toch zijn we rond half vijf bij de Kop. Het Pannerdens Kanaal in en dan gaat het vlot met de stroom mee naar Arnhem.

De stad lijkt uitgestorven. Op de strandjes wel wat mensen maar de meesten blijven binnen.

Met deze waterstand konden we vroeger niet naar binnen maar nu er gebaggerd is lijkt het te kunnen en zo maken we rond half zes vast aan ons huis, verwelkomd door de buren. Slingers en “WelkomThuis”, en een heerlijk schoon huis met allerlei gezellige verrassingen van de buren die er tijdelijk in gewoond hebben.

Even een raar gevoel, maar toch snel weer thuis.

’s Avonds de verjaardag van Casper gevierd. Zo deden we dat de vorige keer ook.

Drie dagen 10 uur gevaren is veel, maar vooral wegens de hitte. Verder goed te doen zolang de sluizen mee zitten.

 

Zo deden we ongeveer 500 sluizen in 80 dagen. Ongeveer 320 motoruren betekent gemiddeld 4 uur per dag, en 2 uur sluizen met de motor uit (10-15 min. per sluis).

Dat bevalt ons: we varen graag, helemaal als het warm is.

Het was een prachtige reis met de mooiste landschappen en aardige mensen.

We gaan het weer doen, maar wanneer en wat? Dat komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *