Dinsdag 12 juni Hûmes – Langres

Dikke buien over het schip vannacht, maar ’s ochtends weer droog. Dus ons plan: twee sluizen verder, plekje zoeken en naar de hooggelegen stad. En dat lukt goed. Plekje aan de kade, Joppie uit en stuurhuis van zonnescherm voorzien.

Wat er met Lazarus gebeurde…

Wij op de fiets erop uit en Joppie een paar rustuurtjes.

Steile klim op de fiets en te voet brengt ons binnen de muren van de oude vestingstad die nog gewoon functioneert inclusief ziekenhuis binnen de hooggelegen stadsmuren. Mooie kerk, straatjes en wallen. Heerlijke lunch met linge als hoofdgerecht: een vergeten vis.

Daarna op de fiets voor Hannie nieuwe sandalen gekocht bij een immense Intersport, boodschappen bij LeClerc en terug aan boord. Ik nog een paar dingen bij de Intermarché terwijl Hannie Joppie lekker laat lopen en zwemmen.

Rond half vier weer aan boord, en varen, op weg naar de laatste twee sluizen naar het scheidingspand. Het gaat vlot maar we zijn toch te laat om nog door de tunnel te mogen. Er komt een schip aan dus wachten. Dat is het niet erg aan een wal met wilde aardbeien. Gezwommen en weer veel “watergras” van de koelbuizen gehaald.

Tegen half acht komt er nog een spits uit de tunnel waarvoor wij opzij moeten…. Dat was niet helemaal logisch maar toch maar gedaan. Als hij zijn schroef er weer bij zet worden we tussen hem en de dukdalf getrokken. Geen schade maar we hadden gewoon moeten blijven liggen en hij had minder kunnen draaien. Toch hartelijk, en mooi dat hier nog een spits vaart met lading naar Valenciennes. Ik zou ook geen andere route weten als je van de Saône komt of zo.

Na de spits de slagboom dicht en morgen zijn wij wellicht de eerste, en dan beginnen we aan de duizelingwekkende afdaling met sluizentrappen naar de Saône.

We berekenden dat we vanaf Vitry-le-Francois ongeveer 250 meter zijn gestegen door alle sluizen. Daarvoor ook al het nodige.

Geweldig om vanaf de hoogte van Langres te kijken hoe het kanaal tussen de heuvels door loopt met in de verte het aangelegde meer Reservoir de la Liez. Met recht een kunstwerk!

Morgen de tunnel in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *