Dinsdag 10 juli Troyon – Belleville (Verdun)

Met de vaarboom Hielkje in de vaargeul gedrukt om niet van het begin af aan waterplanten te verzamelen. 9 u. bij de eerste sluis en die draait vlot. Hannie aan de kant met Joppie om ruim 2 km naar Ambly te lopen waar je van die heerlijke Paris-Brest taartjes kunt kopen. Dus vaar ik heel rustig en dan belt ze dat ik door moet varen want de sluis ligt open op mij te wachten. En dat doe ik dan en dan heeft ze heerlijke appelflappen van de bakker die alleen in de weekends de Paris-Brest maakt. Ook goed. Verder.

Allemaal handbediende sluizen en zo af en toe forse zuiging boven de 7 km/u door ondiepte en afgekalfde oevers.

De sluizen worden bemand door jonge mensen die het op prijs stellen als we meehelpen met draaien. De één vindt het druk met “al zes schepen” en de ander niet.

Het gaat vlot en zo zijn we tegen 14 u. aan het ponton in Belville. Verdun had nog gekund maar begon al dubbel te liggen.

Ik dan op de fiets de heuvel op naar het museum en het ossuarium van de Grande Guerre. Stevige klim maar goede fiets en ik deed het ook goed al zeg ik het zelf.

Het blijft indruk op mij maken hoe het kon dat honderdduizenden mannen naar het front gingen met de wetenschap dat de kans op terugkeer klein was. Modder, eindeloos geknal, kadavers van mensen en bekenden. En een resultaat van niks. Bizar.

Met de fiets ben ik snel weer aan boord maar er nog even mee bezig. Hannie heeft de voorkant van het houten deel van het stuurhuis te pakken genomen en dat is mooi, ook geworden.

Uit eten aan de kade met de terrassen in voetbalstemming: Frankrijk – België. We horen ’t wel en het blijft lang stil…..

Watertank gevuld en globaal plan gemaakt: gewoon doorgaan. Consenvoye? Verder? ’t Gaat hard zat zo. Nu nog maar een keer het Sanctus van Verdi. Mooi.

Eén antwoord op “Dinsdag 10 juli Troyon – Belleville (Verdun)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *