Canal de Bourgogne 17 t/m 21 april

Zondag 17 april

Joppie geniet van de muskusratten (waterkonijn) die niet bang zijn. Hannie haalt lekkers bij de bakker. Alleen aan het minimale marktje is te merken dat het Pasen is.

Wij zijn hier klaar. Dus varen. Maar…. We hadden 11 u afgesproken en het is 10 u. Dus wachten bij de eerste sluis. Langzaam komt het contact op gang. Vriendelijk blijven is een belangrijk middel. Ze doen enorm hun best en de stemming is goed. Uiteindelijk varen we naar St. Florentin. Hun middagpauze gebruikt voor plakken van fietsbanden en repareren van een stootbandje terwijl we in een kolk liggen, omhoog, met tuinkabouters om ons heen.. Hannie spot een zwerm rode wauwen. 

Het is hier mooi, en goed vaarbaar als je niet harder vaart dan 6-7 km/u. Veel maar vriendelijke vissers.

Prima plekje in de haven met stroom en water en toeristenbelasting voor € 11. Gezellige gesprekken met de buren. Geruststellende verhalen over de bevaarbaarheid. Moet makkelijk kunnen in 2 weken. 3 Stukkies met plantjes. En een goede relatie opbouwen met de VNF-mensen is belangrijk!

St Florentin is mooi. Bruggen hebben gewoon de spitsenhoogte (3,50). Diepgang is met 1.40 en mogelijk iets meer tot nu toe goed te doen als je maar uit de kant blijft.

Locaboat heeft veel varen maar we hebben er geen last van. Het seizoen is nog niet echt begonnen. Morgen Tonnerre is volgens de havenmeester een mooi en haalbaar doel. 9.30 u. morgen de eerste sluis.

Maandag 18 april

Koude ochtend maar ’t wordt snel lekker weer. Vandaag vlotte sluisbedieningen door aardige mensen. Middagpauze gaat in om 1145….  Meehelpen op een sluis wordt gewaardeerd maar kent z’n grenzen. Ik draaide in afwachting van de komst van de éclusier de deuren alvast dicht en dat was goed, maar van zijn collega mocht dat weer niet. Zo duurt een vaarochtend ongeveer 2 ½ uur en dat is niet veel, en een vaarmiddag kan 6 uur duren. Ons aanpassen helpt. We hebben de indruk dat ze het fijn vinden dat we er varen. Vanwege de planten, en mogelijk ook wegens de grote investeringen tbv opknappingen van sluizen en oevers.

Ja en dan komt het: een aantal panden tussen Flogny-la-Chapelle en Tonnere zijn bewoond door waterplanten. Dat is schrikken. Het vaart niet lekker. Als ik ne voorstel dat het de IJssel is waar ik tegenop vaar kan ik er mee leven… 5-6 km/u met 1000 toeren. ’t Is ook wat ondiep aan de zuiging bij de oevers te zien. Bij één van de sluizen is een speciaal vaartuig bezig de waterplanten op de kant te scheppen. In de sluis raken we de aangroei steeds kwijt door de heftige spoelbeurt.

Het helpt als er iemand voorop zit met een pikhaak om het “gras” bij de steven weg te halen, en om de “gemaaide” opening aan te geven.

Bij Tonnerre is alles weer vrij. Plekje aan de kade. Betaald. Winkels dichtbij. En de prachtige stad!

Dinsdag 19 april

Halve ligdag. Aldi. Fietstochtje door Tonnerre (Oude Hospitaal en de prachtige oude Fosse Dionne=wasplaats in bronwater). En dan aan de oostkant van de Armancon de heuvels in. Pittige klim, dus maar iets ingekort. Eén en al wijngaard: Chablis.

2 Jerrycans  diesel in de tank geloosd. Vaarboom weer wat gemodelleerd.

Om 13 u bij de sluis en zo varen we soms met 3 éclusiers van sluis tot sluis naar Tanlay. 1 pand mat “herbes” maar dat gaat goed. Prachtig heuvellandschap met alle mogelijke lentekleuren. Een enkel huurscheepje. Tanlay kennen we van de verkenning per Traction in 2020. Morgen het kasteel bekijken.

Lange kade voor hotelschepen. Wij nemen de kade aan de westkant. Die is wat ondiep maar ‘t kan wel. Vrede met de vissers gehouden. Hier geen water noch stroom maar ws gratis. En dat is ook fijn.

Afspraak: morgen om 13 u bij de sluis. We komen er wel.

Woensdag 20 april

Mooi kasteel. Mooie tuin. De moeite waard. Vooral kasteel + dorp is de moeite waard. En een goeie bakker, dus taartjes. Om 13 u. in de sluis. En ja, een sluismens. Dus verder. Dan begint ’t te haperen als we een huurbootje voorbijvaren.

Dat wordt uiteindelijk samen met ons tot konvooi gemaakt. Wij dus voorin de sluis in de heftigheid. Belgen uit de Voerstreek maar daar komen ze zelf voor uit.

Nieuwe sluistechniek ontwikkeld met 3 touwtjes. Het sluisteam van vandaag kon ons niet bekoren: weinig communicatie met ons en teveel met elkaar. Inefficiënt. 

Plantenpanden maar toch komen we in de “haven” van Ancy-le-Franc. Prima kade met stroom en water. Niemand komt om geld vragen. Kastelen aan beide kanten.. Mooi, en water dat diep genoeg is.

Donderdag 21 april

Op de fiets met karretje en 2 jerrycans naar de supermarché en weer terug. Boodschappen en 45 l diesel rijker.

Weer op de fiets voor tourtje dorp en bezoek aan kasteel en marktje.

Het kasteel is extravagant gladjes en rijk. De markt is lekker. Dus groenten kaasjes paté lapin en boudin blanc en weer aan boord.

En een vlotte start in de sluis met de vnf. Even overleg waarheen en een wijs besluit om niet in Cry maar in Ravières te gaan liggen.

Vandaag vier sluizen. Veel werk voor de éclusiers en wij helpen mee. Bij de hoge sluisdeur een brei van 1 meter dik van waterplanten door maaien en varende hotelspitsen. Voor 2 scheepjes hebben ze nu 12 vrachtwagentjes waterplanten afgevoerd met kwakende kikkers en heeeel veeeel planten.

Wij helpen, ook met limonade. Bij het uitvaren de waterplantenmuur door en dan gaat t weer prima. Dat een paar keer en zo komen we in Ravières. Lege haven terwijl het de basis is van de hotelspitsen. En ’t zou €20 per nacht kosten, maar wij zijn het enige schip op een vaste ligger na die net niet dakloos is.

Hannie de Joppie-wandel en ik te water omdat stuurboord nu vrij is voor inspectie. 20 min. zwemmen levert op dat de koelbuizen helemaal beplant waren en daarna niet meer. Boegschroef vrij. Schroef ook vrijwel. Daarna was ik wat koud en wit zo hier en daar. Goede actie en gezellig herstel met warmte-uitwisseling tussen Hannie en mij; Hannie in zomer- en ik in winterkleren. Er liggen nog wat graspanden voor ons en zo is t goed. Prachtige omgeving. Hier komen we voor, zelfs voor wat avontuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *