9 t/m 13 juni Vlaanderen

Donderdag 9 juni

9 u. los en de sluis draait op commando van de “boîte”. 

Het is het begin van een tocht door groen met doorkijkjes over lage heuvels en velden. Percelen gescheiden door heggetjes. Steeds meer de koeien zoals wij ze kennen.

Soms een tegenligger.

Rond Pont-sur-Sambre wordt t allemaal minder: afgezette steigers en stroom/waterkasten. Verval. Geen onderhoud. Armoe. Een uitzondering is Boussières-sur-Sambre: mooie plek aan parkje. Geen voorzieningen maar goed. Komt ons net iets te vroeg. Wij dachten aan Hautmont/ Maubeuge.

Nu niet meer…. Kille afgezette haven met steigers in Hautmont. Verdwenen aanlegplek in Maubeuge. Fabrieken en verval. Boussois, Marpent, Jeumont: allemaal narigheid. Bij een mooie steiger worden we weggestuurd, want privé.

Dan de laatste sluis. Geen aanwijzingen. Een nauwelijks zichtbare maar niet communicabele sluiswachter blijft in zijn auto en laat t ons zelf uitzoeken. Hier moet t doosje in de brievenbus en dan bedient hij de sluis.

We willen graag Frankrijk zo gauw mogelijk uit. Deprimerend en ontmoedigend. Triest.

Hartelijk ontvangen in het dok van Erquelinnes. 17 € per nacht met stroom en water. Rust en veilig.

Vrijdag 10 juni

De laatste 10 km van de Sambre tot Charleroi zijn vandaag gestremd maar we gaan die kant uit en we worden weer blij: mooi landschap met onderhouden huizen en sluizen. Prettige sluiswachters. Zo hebben we het graag.

Dit deel van de Sambre is een aanrader. De laatste 20 km in Frankrijk kunnen geschrapt….

Prima kade in Thuin. We hadden graag in Frankrijk nog ergens Frans gegeten maar dat kon niet meer. Alleen pizza en kebab.

Hier in Thuin kan t wel dus dat doen we.

Omdat ik t idee had dat we iets minder kracht op de schroef hadden maar even te water. Ja: een dut in een van de drie schroefbladen van ws een stevig stuk hout. Wel gehoord maar niet gezien, Geen reden tot zorgen maar t moet wel een keer weer gerepareerd.

Via de website een vignet voor Vlaanderen gekocht voor 6 dagen vanaf overmorgen…. 

En nu even Thuin bekijken.

Zaterdag 11 juni

Thuin is de moeite waard. Lekker gegeten in het Péniche-Restaurant.

Om 9 u liggen we bij de sluis. We zijn natuurlijk weer de eerste. Vlot erdoor.

We horen dat achter ons een camion in de sluis ligt… Bij Lotte. Dan heb je pech. Voor ons is alles vrij.

Het doet ons wat landschap betreft denken aan de Leie: kronkelend en groen, maar dan zonder excentrieke huizen.

Geleidelijk aan komen we dichter bij Charleroi met de industrie. Niet mooi. Vies, maar ook indrukwekkend.

We nemen de bocht naar het kanaal van Bruxelles-Charlerois. Drie sluizen met andere jachtjes. Even een Joppie-pauze, en dan verder naar de bovenkant van Ronquiéres. Prachtig!!! Daar gaan we onze gasten aan boord nemen. Helaas is dat niet makkelijk. Toch lukt het, maar het is niet aan te raden.

Vrijdag 12 juni

Omdat er een probleempje was met de kabels kunnen we pas om 1030 de bak in en de helling af. Belevenis, en dat blijft het. Het is rustig. Niemand vaart.

Zo kunnen we verder naar Halle, via Ittre.

In Lembeek blijkt dast ze de AIS gebruiken om te kijken of we wel betaald hebben. Alles in orde.

Zo varen we breed door naar Halle. Aangelegd aan de nieuwe grote kade aan de oostkant en genoten van wat Halle te bieden heeft.

Zaterdag 13 juni

Onze gasten stappen af naar het dichtbij gelegen station. Wij naar de sluis die open staat.

Naar Brussel en verder. Het gaat vlot tot bij Anderlecht. Traagheid bij de sluizen en beperkte communicatie maar toch komen we verder.

Rond 15 u zijn we bij de getijsluis van Klein-Willebroek. Het blijkt precies het goede moment om naar de Rupel te schutten en naar Duffel en Lier te varen met de stroom mee.

Dat blijkt. Kolkend bij de bruggen worden we naar boven gevoerd. Te hoog water voor de sluis bij Duffel, maar na hoogwater kan hij schutten naar het kanaal en dan maken we vast aan een laaange steiger bij Lier. Niet gratis maar wel loopafstand van dit prachtige stadje. Pareltje. Niet vergeten!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *