8 mei 2018 Wijk bij Duurstede – Lage Zwaluwe

Gewekt door de ochtendzon via de openstaande roefdeurtjes. Weer mooi weer. Joppie uit en de Hielkje vaarklaar in ruim een half uur. Varend ontbijt. De Beneden-Rijn op. Melden bij de verkeerspost en naar de sluis bij Tiel. De Waal op en meteen 16 km/u.

Nu eens iets anders: de sluis bij St Andries van Waal naar Maas en dan de Maas af naar de Amer en het Hollands Diep. Zien hoe ver we komen. Het bijgestelde plan neemt meer vorm aan: Schelde-Rijnkanaal naar Antwerpen, de Schelde op en bij Dendermonde naar binnen en het kanaal naar Geraardsbergen, Ath en Blaton en zo weer naar de Boven-Schelde en Frankrijk, en daar verder zien. Gebeld met het kanaal in Geraardsbergen: ja, er is genoeg water en niet teveel waterplanten dus ’t kan makkelijk. Mooi, want dat wilden we al lang een keer.

We nemen de foute afslag na St Andries en raken nog even vast, maar uiteindelijk, langs Heusden en Geertruidenberg beland in de Haven van Lage Zwaluwe. Erg veel beeldbepalende oeverbomen liggen omver met hun wortelbed. Storm geweest?

Nog even gevraagd aan een mevrouw in Lage Zwaluwe of ik haar misschien 42 jaar geleden op de wereld heb geholpen toen ik hier werkte als huisarts in opleiding maar ze was toch iets ouder. Een stel aan dek genodigd uit Dordrecht/Tasmanië dat hun schip op de kant had liggen. Ook gevaren in Frankrijk. Gesproken over loslaten van plannen en overgeven aan stremmingen, panne en andere plan-krakers. Heel nuttig. We zien wel…..

Het was een warme dag, maar heerlijk. Morgen Tholen? Of toch Den Anvers? Eerst slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *