5 en 6 juni Vitry le F. – Orconte – Ancerville

Na een zonnebril voor Joost, een stekkertje bij de LeClerc en een hartelijk afscheid van Pascale het Canal de la Marne á la Saône op dat nu het Canal entre Champagne et Bourgogne heet.

Bij de eerste sluis krijgen we gelukkig voor Hannie weer het afstandsbediening-doosje en allerlei regels en waarschuwingen.

Na 6 sluizen maken we rond 15 u vast in Orconte achter de Anja met de Australische John als schipper. Prettig en communicatief.

Dit kanaal is al afwisselender en parkachtiger dan tot nu toe. Grote graanvelden zijn zichtbaar tussen de bomen door. Geen dode reeën meer zien drijven. Het kanaal volgt het riviertje de Orconte. Vele meertjes en muggenbroedplaatsen aan beide zijden. De lucht kleurt donker en geleidelijk aan barst het onweer los met stortregen en hagel, bliksem en donder. Indrukwekkend! De zon schijnt er soms onderdoor en dat geeft er een magische tint aan. Ramen en patrijspoorten dicht en weer open.

Wij zetten het Requiem van Verdi in om de bui te verdrijven maar dat lukt niet helemaal want ’s nachts komt-ie nog een keer over.

Dat levert een schoon dek op en een soort ochtendfrisheid, en een enorme hoeveelheid water in een kuil van het fietsendekzeil.

Even gepalaverd met John opdat we elkaar niet in de weg zullen zitten. Hij stelt voor dat wij als eerste gaan want wij willen vandaag verder dan hij, en haast heeft niemand.

Hij is niet door de VNF-mevrouw gewaarschuwd om niet te overnachten in Perthes en omgeving vanwege de dievige “gitanes” aldaar. Dus een goede tip.

De eerste sluis is dood, reageert niet op onze boîte en geen enkel lichtje aan dus de VNF gebeld.

Zo’n wit autootje helpt en zo tuffen we verder met laag overkomende mirages want er is in St Dizier een luchtmachtbasis.

Lunch aan de kade te midden van een zich herinrichtende provincieplaats. Groen moet nog komen maar grote gebouwen en culturele accenten zijn in het oog springend.

De VNF gebeld om de handbediende brug van Marnaval open te krijgen en dat gaat vlot.

Het kanaal gaat nu meer bochten en slingeren. Mooi.

Joost is op de fiets terug om zijn auto te halen en boodschappen te doen.

Wij varen tot we een mooi veld zien en wat palen om aan vast te maken, zo rond 15 u.

Zon, warm, soms wolken. Joppie blij. Wij zwemmen. Joppie ook. Joost de locatie geappt.

Het gras wordt naast ons gemaaid en verder is het rustig.

Nog maar ruim 4 weken weg, en ook al even terug geweest voor Indra en Elin, maar het lijkt al een eeuwigheid. Nog 2 maanden te gaan. Rondje Doubs komt steeds meer binnen bereik. En jagen doen we niet.

Joost kookt vanavond pasta met zalm. Morgen varen we ws naar Joinville.

Misschien zingen we vanavond wel het Pater Noster van Verdi want dat komt echt op het programma van het najaarsconcert..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *