30 maart t/m 1 april

Woensdag 30 maart

We liggen goed. Water en stroom. Vooral de havenmeester niet bellen want dat geeft gedonder.Geen scheepvaart en dat kunnen we goed volgen met de AIS want elke spits tot nu toe had die aan.Prettig contact met andere schepelingen.

De wijngaarden verkend. Dan moet je wel wat klimmen met de fiets maar dat is de moeite waard. Boodschappen gedaan. De Intermarché is op makkelijke loopafstand. Daarnaast weer zo’n nécrepole met duizenden graven van gesneuvelden uit La Grande  Guèrre….  Ik moet daar altijd even naartoe.

Donderdag 31 maart

Vroege afvaart. De sluizen staan verkeerd dus een “fausse bassinée” telkens voor ons maar dat gaat vlot. Ruim voor 11 u. bij de tunnel Souterrain de Mont Billy. We worden gezien. Licht op groen en verlichting in de tunnel aan. Stevige koplamp op de boeg helpt toch nog wat. In een half uur erdoorheen.

En dan de sluizentrap omlaag naar Condé. Dat gaat ook weer vlot. Zo zijn we rond 1230 in Condé. We laten een spits voorgaan die we op de AIS zagen. Daarna verder naar Tours-sur-Marne. Mooie kade en plek. Geen planten. Diep genoeg. Vaarbaar allemaal.

We zien de worsteling van de spits in de sluis. Hij komt er niet meer uit omdat het water in het volgende pand te laag is, lager dan hem verteld. Dus moet de ballast voor een groot deel uit het ruim… Blij waren ze niet, de schipper en de schipperse, helemaal toen bij de trage uitvaart de komt de sluisdrempel raakte…… Au!

Vrijdag 1 april. 

Lekker gegeten gisteren in Tours. Ook goede mogelijkheden om de hond uit te laten.

De tractiebatterijen raken niet genoeg geladen. “Low Voltage” op het paneeltje en de 220 wordt gekapt als de waterpomp aanslaat of we iets opwarmen. Victron meter geeft bijna 100% geladen. Meten aan de cellen: 2,11 V per cel. Bij draaien motor of generator wel 29 V. Nadenken en bellen met Hans Venema, Arnhem, leiden tot de conclusie dat de accu’s onvoldoende laden terwijl de Victron in orde is. Vloeistoffen per accu ok.  Spanning per cel allemaal gelijk, 2,11 V (te laag voor nieuwe cellen). De pluspoolkabel is beweegbaar. Dus alle polen aangedraaid en dat lijkt te helpen. Info geeft 100 % geladen terwijl het laden via de gen in bulk en absorption plaatsvindt…. Toch meet ik geleidelijk aan een stijgende spanning per cel. We gaan zien of het opgelost is.

Via een 50 cm verlaagd “bief” varen we van Tours-s-M verder. Via een draaibrug in Bisseuil komen we bij dubbel rood in Dizy, sluis 15. Die wordt voor ons opengedraaid maar we blijven even liggen omdat het hier mooi is en dat mag van de VNF-mevrouw die speciaal voor ons gekomen was…. Morgen bellen als we verder willen. 

Afgezien van laag staand pand prima te varen. Geen waterplanten. Oeverloze wijngaarden om ons heen.

Epernay laten we links (aan bakboord) liggen. Rust. Morgen een plek met walstroom zoeken om ook de sneeuwbuien voorbij te laten gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *