3 – 12 juli Bel gië – Utrecht

3 juli Dessel – Russendorp

Als we boven komen zien we dat Ben met zijn schip al is vertrokken.
Dan gaan wij ook maar nadat we water hebben getankt uit de openbare put.
Na drie sluizen met prachtige bomen en behulpzame sluismensen die een haak laten zakken in de diepte om de landvast op te hijsen en aan te knopen maken we vast in Russendorp, op de plaats waar het kanaal naar Beverlo zuidwaarts gaat. Bolders op de kant en gras en een paadje.
’s Middags fietsen rondom alle zandputten die daar zijn. Wel veel huizen en een groot vakantiepark. We hadden meer natuur verwacht, maar toch mooi 26 km op de teller.
We zijn hier wel klaar. Morgen verder.

4 juli Russendorp – Weert

Lekker zwemmen in de regen en dan naar Bocholt. Dat duurt een paar uur. Elke 2 km wel een bunker aan de zuidoever. Van wanneer? En wat zou het helpen en tegen wie?
De laatste sluis in België geeft de beroepsvaart voorrang en dat is te begrijpen. Er is geen wachtplaats dus wij maken vast aan de remmingen voor de deuren.
Als het schip boven is krijgen we het verzoek daar weg te gaan want anders kan het schip niet uitvaren. Dat hadden we al aangekondigd. 😊.
En dan na een paar kilometer er de grens. Er wordt HVO aangeboden bij een bunkerstation voor € 1,65 en dat is een euro minder dan in Nederland. Helaas niet voor schepen maar alleen voor de auto’s.
Dus verder naar Weert. Vastgemaakt aan de wachtkade op aanwijzing van de brugwachter. Prima. Veel nieuwbouw en weinig auto’s.
Groenewegen de sprint zien winnen.
Weert heeft niet veel te bieden maar wel een goed restaurant: Munten.
Flaneren ‘s avonds door mediterrane families.

5 juli Weert – Aarle Rixtel

Supermarkt vlakbij dus even snel nog lekkere broodjes en dan staat de brug op dubbel rood… Spertijd noemt de brugwachter het….. Na een kwartiertje is dat voorbij en kunnen we verder naar de eerste sluis waar je linksaf naar Helmond en Den Bosch en Tilburg kunt en rechtsaf naar Roermond.
Wij gaan naar noord samen met een ander scheepje.
Na veel sluizen die vlot draaien zoeken we een plekje in een oude tak van de Zuid-Willemsvaart in Aarle Rixtel. Met 1 meter speling de kop weer naar de goede kant gedraaid. En nu wachten tot de regen stopt zodat we kunnen fietsen.
En dat gebeurt. Mooie tocht met wat wind maar ook ruimte zonder bebouwing.
Warm water dus douche! Het koelwater van de motor warmt de boiler op.

6 juli Aarle – Rixtel – Tilburg

Op tijd weg. Rustig, maar na een paar bruggen maakt de brugwachter er toch een convooi van. Dat betekent voor ons als eerste wat wachten tot de laatste is aangesloten.
Uiteindelijke komen we zo via de roeibaan bij Vidar waar ik een jaar (1975) gecoached heb in Tilburg. Mooi kanaal maar weinig uitzicht.
Ruime mooie haven en hartelijk welkom in de Piushaven, Schepencarrousel.
Eerste 2 nachten gratis incl stroom, en daarna via de aan/uit-app.
’s Avonds Nederland van Roemenië zien winnen. Joppie op tilt door knallen en toeteren maar toch mooi, en geslapen.


7 juli Tilburg

Is weer zo’n dag: Hannie en Joppie gaan naar Arnhem en ik ga mijn ding doen: Eindhoven, musea. Zo is het goed. Wat een luxe!
Met de BromTol in de bus want stremming, en zo in Eindhoven naar het DAF-museum.
Dat vind ik een aanrader voor elke pionier. Als je groot wilt worden…. Via brancardfiets en truttenschudder en militaire voertuigen en trucks moet je daar zijn. Indrukwekkend en vriendelijk.
Ik zocht een DAF-vlagje maar kocht een DAF-rvs-logo voor op t stuurhuis.
En dan naar het Van Abben-Museum. Wat een fantastisch gebouw van buiten en helemaal van binnen! (was ik toch maar bouwkunde gaan studeren)
En de kunst prikkelde mijn zintuigen en waarneming. Soms mooi, vaak boeiend. Ik neem er iets van mee.
Terug aan boord: leeg. Geen Hannie noch Joppie: naar Arnhem zoals afgesproken.
Anders, en dus de fiets (Bromtol)opgehesen in t ruim om t achterwiel te kunnen verwijderen want een lekke band. Dat lukt door een filmpje op YouTube. Geweldig!
En tegelijk de Tour gekeken. Mathieu redt t niet…
Planning voor de komende dagen? Morgen, maandag, sweet memories van 50 jaar geleden toen ik hier woonde.

8 juli Tilburg

Op de fiets de sweet memories bekeken. De flat waar we woonden ziet er keurig uit. Wat zijn de bomen groot geworden in 50 jaar…..
Fietsen zaak Stokkermans is er niet meer…. Allemaal afhaal- en bezorgzaken van pizza en döner en kapsalon….
De route naar het ziekenhuis kwam me bekend voor. En die naar het andere ziekenhuis ook. Dat staat er nog.
Even verder gefietst naar Sluis 3 die ik morgen moet “nemen”. Er ligt 1 jachtje. Rustig idee.
De nootjes van Bach en Mozart onderhouden en verder niet zoveel gedaan. Ik kan het !

9 juli Tilburg – Arnhem – Tilburg

Geïnspireerd door een transportfiets die ik zag in Mechelen wil ik er ook één. Elektrisch. Met snaaraandrijving, hydraulische schijfremmen en een traploze versnellingsnaaf. Niet met zo’n houten bak maar achterop ruimte voor een krat of 2 kinderen. Cube longtail cargo.
In Arnhem hebben ze er één staan dus met de trein daarnaartoe, eerst even thuis en dan samen met Hannie.
Gekocht. Morgen haalt Hannie ‘m op en ik ga weer naar Tilburg, met Hannie en de auto. Hannie haalt haar fiets op en wat spullen en ik blijf om weer alleen verder te gaan.
Binnenbandje gescoord en gemonteerd. Heftig onweer zonder probleem ondergaan.
’s Avonds voetballen gekeken, en na de 1e helft naar bed, want ik wil morgenochtend voor vertrek 30 km fietsen.

10 juli Tilburg – bijna Werkendam

Om 6 uur op maar het regent en dat fietst nat en vies.
Om 7 uur is het droog en dus iets minder gefietst maar heerlijk zonder schoolkinderen op de weg.
Iets over achten weer terug. Ontbijt, nieuws en een sudoku.
Gebeld met de brugwachter: sta ik genoteerd voor 11 u? Nee.. Kan ik ook om 10 uur? Ja dus en samen met 3 andere scheepjes erdoor. Weg uit de mooie Piushaven het Wilhelminakanaal op.
Om bij de sluis te komen moeten er 7 bruggen draaien. Dat begint traag maar gaat steeds beter. Zo ben ik om 11.30 u bij de sluis. Daar ligt een vrachtschip te wachten en we zijn met 4 jachtjes.
Om 11.45 u kunnen we met z’n allen de sluis al in.
En zo naar de volgende sluis: no 2.
Sluis no 1 is in Oosterhout en dat is verder weg. Het convooi raakt wat verdeeld maar komt weer bijeen door een traag varend vrachtschip dat geen gang maakt omdat hij toch pas de 3e schutbeurt heeft. Helaas wil hij ons niet voorbij laten.
Toch kunnen we voor hem de sluis in maar ’t is erg krap. Zo krap dat een scheepje achter mij ’t moeilijk heeft. Ook door de draaiende schroef van de broodpoeper voor ons.
Ik besluit aan 2 lijnen te gaan liggen en dat was geen goede beslissing want t water zakte zó snel dat ik ze niet allebei kon bijhouden. Dus ik hing. De voortros knapte en ik bewoog achteruit. Motor gestart en consternatie. Gevloek en getier bij een schipper die het niet begreep.
Geen schade.
Later de lus die eraf was geknapt weer eraan gesplitst.
De Amertak op en daarna de Amer. En dan al bijna meteen de Biesbosch in. Niet druk naar toch niet meteen een ligplek.
Pas richting Werkendam in het Steurgat een vrije steiger. Helemaal goed. Ik lag hier eerder. Toen met een lekke koppakking…
Finish van de tour en lekker gezwommen. Dit leven bevalt.
Voetbal gekeken maar ‘t boeit me niet.

11 juli Biesbosch – Vreeswijk

Om half zeven de ochtendzwem. Heerlijk. Fris en helder water met waterplanten langs mijn benen.
De Biesboschsluis draait vanaf 8 uur. Ik ben er om half negen.
Hier was ik een half jaar geleden ook na herstel van mijn boegschroef. Toen ijs. Nu zomer.
Tegen de stroom van de Merwede op naar Gorinchem. Gebruik gemaakt van de “neer” tussen de kribben en dat scheelt: met 9-10 km/u tegen de stroom op!
In Gorcum zomaar de sluis in? Neen! Beroepsvaart gaat hard dus eerst bescheiden en kwetsbaar mijn beurt afwachten om de haven naar de sluis in te varen! en dan het Merwedekanaal op naar Vianen.
Bij de spoorbrug van Arkel ontstaat een konvooi. Dat betekent dat iemand de snelheid bepaalt en dat is de langzaamste. Heerlijk (?) rustig komen we zo in Vianen.
De Lek over en de Koninginnesluis in. Dat schiet op maar na de schutting moet ik een half uur wachten op de kinderen en ouders en fietsen die uit school komen, alleen wist ik niet dat dit de reden was dat de brug niet draaide…. Communicatie helpt. Dat heb ik toch maar gemeld via de marifoon.
De vrijwillige brugwachter en de havenmeester van de Museumwerf in Vreeswijk helpen me naar mijn prachtige plekje in de museumhaven. En dat voor een tientje per nacht!
Boodschappen gedaan. Therapie voor mijn knie maar dat heeft-ie eigenlijk niet meer nodig.
’s Avonds “Regarding Henry” gekeken. Het doet me veel dat soms het lot tot nadenken en wenden van de steven leidt. Ik vaar heerlijk maar ik ga wel weer naar huis!
Nog een rondje-zonder-hondje gelopen en de buren tegengekomen en aan boord gehad. Leuk. Ik ken hun schip langer dan zij….Zij hebben het 2 jaar en ik weet waar het vandaan komt in NH. Momo. Prachtig schip!

12 juli Vreeswijk – Utrecht

Voorbereiden getroffen voor een regenachtige vaart.
Vriend Peter van ’68 vaart mee. Gezellig. Het schema klopt: bruggen in Jutphaas, sluizen aan beide zijden van het Amsterdan-Rijnkanaal en de Liesboschbrug mooi op tijd. Giga-zuiging in de Noordersluis door voorbijvarend schip in het ARkanaal bij nog niet gesloten deuren!!!
En dan liggen we voor de Socratesbrug. Heb ik die om 11.15 of 11.30 besproken? Om 11.40 is er iemand en zo varen we na een half uur wachten naar de Veilinghaven over het water dat we losgeroeid hebben in ’68-’70. Geen woonark is nog hetzelfde en ik kende ze toen allemaal.
Vastgemaakt in de Veilinghaven, 2e keer op de goede plaats. Stromende regen deert ons niet dus nat gewandeld naar De Pomp voor de lunch. Boeiend en open gesprek over leven en dood.
Daarna Peter naar huis en ik droge boodschappen en de tour op TV.
Programma voor de komende dagen met musea en bezoeken vastgelegd.
Kennis gemaakt met de nieuwe eigenaar van de Dageraad die we kennen. En Mark tegengekomen. Morgen op de koffie.
Thuis in mijn geboortestad. Naast het roeiwater waar ik me 2 jaar uit de naad heb getraind als 17-19-jarige. Het heeft een ontuitwisbaar stempel op mij gedrukt.
Sentimental tripje staat ook in mijn programma.

Eén antwoord op “3 – 12 juli Bel gië – Utrecht”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *