22 t/m 27 april Het Hoogste Punt

Vrijdag 22 april

Na een loopje naar de bakker en terug met 2 croissants en een baguette 4 ceréales op weg naar de eerste sluis.

’t Gaat vlot vandaag. Privé-eclusier. De sluis staat steeds klaar. Zo hier en daar een pand (“bief” ) met planten en dat vraagt om voorzichtig varen, planten van de boeg duwen en de hekgolf in de gaten houden (ondiepten).

Zo zijn we op km 96 bij Buffon op een prachtig plekje met bolders. Maar ja, we willen verder…. Dus na het arrêt de midi de draad weer opgepakt. We varen Montbard door want we hebben liever villages en groen. De sluisman belt en vindt een mooi plekje voor ons vlak onder sluis 51, Courcelles. Weids uitzicht, kasteeltje en fietsbare aftand van de Abdij van Fontenay die we morgen willen bezoeken. Vele vissers gepasseerd. Er is een wedstrijd. Geen goede match tussen varen en vissen…

Toch even gezwommen en wat gras uit de koelbuizen geplukt. Geen vistuig…

Morgen blijven we liggen. Er komt regen en we zijn wat gaar.

Zaterdag 23 april

 Droog. Om 10 u. bij de abdij. Prachtig! Na boodschappen weer aan boord en even rust. Regenbuien maar ook wandelen. Prachtig hier!

Rond 16 u. komt een sluiswachter zeggen dat we morgen verder kunnen, 1030 u. samen met een huurboot. Zo gaat ’t hier: weinig personeel. We schikken ons en zien wel. Plannen is leuk maar “take the current when it serves”(Shakespeare)….

Zondag 24 april

Regen valt mee tot nu toe. Geen scheepvaart. Ook niet om 1030 u. Wel afvarig, met een sluismens. Ik help 2 huurbootjes mee naar beneden. Ja, u moet nog even wachten en dan neem ik u mee omhoog vandaag.

En ja, dan komt een lokabootje omhoog.

Wij moeten ons hierin schikken en dat is wat slikken, maar we waren wat moe en nu hebben we wat tijd om op te knappen…

Zo schutten en varen we 2 sluizen omhoog. Dan arrêt du midi… Omdat we nergens kunnen aanleggen in een sluis die omlaag staat. Best.

Om 1330 weer verder. Het huurbootje haakt af na 2+2 sluizen en dan kunnen wij verder met “onze” éclusier. Ons doel: Pouillenay. Dat wordt wel 18 u…

Het is een sport en een behendigheid. Iets over 1630 u. liggen we aan de bolders. We denken dat we een mooie tijd gescoord hebben….

Nauwelijks waterplanten gehad. Sommige panden zijn minder gevuld maar voor ons met 1.10 geen probleem. 

Afvarende Zwitsers pakken de touwtjes aan. Ervaring uitwisselen levert geen zorgen op: morgen verder maar eerst even rondfietsen naar Flavigny-sur-Ozerain, dus om 1315 u.

Prima Halte Fluviale. Geen voorzieningen, maar toch. Bolders en diepgang.

Supermarkt gesloten.

Prettig moe. Geen sportschool nodig. De regen valt pas als we het kunnen hebben.

Maandag 25 april

De heuvel op naar Flavigny (pittig)waar we het prachtige maandag-stille stadje bewonderen. Bezoek aan de anijs-snoepjes-fabriek levert naast koffie en warme chocolade een rondleiding op in de “fabriek” . Vriendelijk, gastvrij en leerzaam.

Met een paar doosjes anijs-suikertjes dalen we weer af en we zijn om 13.15 in de sluis.

En daar is de VNF met 2 mensen. Zij en wij hebben er zin in. Donkere wolken, regen, beetje onweer. We doen 8 sluizen per uur. In de spring op de DAF…. Dat scheelt touwtjes en spieren…. En ’t gaat snel. Te zien op mijn facebook-pagina.

Na 20 sluizen en 2 u 45 min. in Marigny. Bolders, water. Geen winkels noch restaurant…

Blije VNFfers die we ondersteunden met thee, limo en koekjes. Morgen vanaf 9 u verder.

Prima traject. Voldoende water; geen plantenbakken en VNF op sterkte. Morgen zo verder. Eerst watertank vullen want dat kan hier.

Dinsdag 26 april

De kraan deed het niet. Er was ook geen bakker. Niks eigenlijk, maar wel rust. En zoals afgesproken de sluismensen 0m 9 u. bij de eerste sluis.

We krijgen hetzelfde team mee als gisteren. Dat wekt. Zo hier en daar is de afstand tussen de sluizen wel iets meer dan een paar honderd meter.

We schenken koffie en limonade.

Prachtige omgeving met vergezichten. We varen hoger dan een deel van de omgeving en we moeten nog 50 m klimmen voor het scheidingspand.

Geen waterplanten noch andere schepen. Weer zo’n 6-7 sluizen per uur.

En zo zijn we rond 11.15 bij onze laatste sluis van vandaag: no 14.

We bedanken ons tweetal met ieder een potje zelfgemaakte jam.

We spreken af dat we morgen naar Pouilly gaan: 0915 u bij sluis 13. Zij melden ons alvast aan voor de tunnel een dag daarna.

We vinden een prima plek bij Pont Royal. Vrachtwagenrestaurant: eenvoudig en prima.

Geen liggeld. Wel evt. water en stroom maar dat komt morgen wel.

Mooie wandeling gemaakt. Heerlijk weer weer.

Woensdag 27 april

Zoals afgesproken liggen we om 9 u. in de sluis. De ons bekende sluiswachter komt ook en zo raken we in het langste pand van het hele kanaal: 10 km.

Daar komen we in een ander “team”. We worden opgewacht, lijken te laat maar harder konden we niet gezien de hekgolf.

Eerst één, daarna mogelijk drie man, en zo gaan we verder. De autoroute-du-soleil komt ernaast maar het blijft prachtig om ons heen. We varen steeds meer boven het land. Groene grazige weiden.

En dan het arrêt-du-midi. We begrijpen dat we om 1330 u. weer verder kunnen maar dat blijkt later een misverstand: 1530 u. en dat is wel lang wachten in een sluiskolk.

Ik begin alvast met de voorbereidingen van het verlagen van onze kruiphoogte in de tunnel morgen: ankerdavit eraf, kompas en andere aanhangsels, en dingetjes in het stuurhuis eraf. En dan maar eens de kapotte hak van de gesneuvelde vaarboom aangepakt. Hannie vertrekt op de fiets om te kijken waar de sluiswachter blijft.

Die komt met een Engels snijpakket omlaag, en om 1530 u. kunnen we verder.

8 sluizen verder en we zijn in Pouilly. Weinig aantrekkelijke haven waarvan het havengebouw verbouwd wordt, dus geen water noch stroom, laat staan de aangekondigde wifi…. Niet erg diep.

Bij navraag lukt het om water te tanken via de schipper van de rondvaartboot.

Dan naar de Super-U, op loopafstand. Voor een ruime week ingeslagen. Er komen voorlopig weinig gelegenheden om iets te kopen.

We mogen morgen om 13 u de tunnel door.

Morgen dus de jerrycans voldieselen en het stuurhuis plat.

We moeten ons on 13 u melden bij sluis 1, om daar het toegangspapier voor de tunnel te krijgen. Merkwaardige bureaucratie maar vooruit…. We zijn op het hoogste punt van deze reis: 390 m. Vanaf morgen een tijd lang omlaag naar het Rhône/Saone-dal, en dat is met schutten veel makkelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *