17 t/m 24 mei De cirkel bijna rond!

Dinsdag 17 mei

0815 trossen los en wat later dan 9 u bij de eerste sluis want de planten tieren welig. Ze omstrengelen de schroef. We varen alsmaar langzamer.  Even achteruit slaan helpt maar dat moet wel vaak.

De volgende panden zijn weer beter. Zo belanden we met een huurbootje met vriendelijke Duitsers in de sluis en in de lunchpauze.

Mooie kronkelende loop van het kanaal. 

Trektouwtje bij de sluis naar het kanaaltje richting Nevers.

Na de eerste sluis maken we onder de bomen in de schaduw vast. Prima plekje.

Op de fiets naar Nevers. Alles bekeken en weer naar ons hondje. Zwemmen.

Woensdag 18 mei

Op de fiets nog wat boodschappen gedaan. Heel gezellig Pia en Paul ontvangen met een Cobb-dejeuner. De narrowboat die ze twee jaar geleden verkochten zou nu in de haven van Nevers liggen. We zagen er gisteren een.

Dus varen we ernaartoe. Het blijkt een ander schip te zijn. Hun ”ouwe” is varen.

Met de kop naar de sluis weer vastgemaakt.

Het touwtje dat ik op de wal had geknoopt is meegenomen…. Gelukkig zitten onze pennen nog in de grond.

Donderdag 19 mei  

Vandaag komt Henk een dagje meevaren. Mooi op tijd, Solex aan boord en weg.

Sluis kost even tijd maar dan gaat ’t weer vlot. Toch net te laat om de Pont Canal over de Allier te doen: licht op rood om 11.50….

We maken vast, lopen over de Allier, dejeuner, en dan komt er een péniche aan die gewoon ons voorbij vaart en in de ingang van de oversteek gaat liggen. Hij zegt dat de “commerce” altijd voorrang heeft. Daar wordt ik niet blij (=boos) van, maar dat helpt niet.

Als het licht op groen gaat blijft hij liggen. Hannie moet em wakker maken.

Wij kunnen achter hem aan, de dubbele sluis in.

Prachtige “overtocht”!

Ruim 9 m lager varen we verder. Mooi. Warm. En dus zien we de péniche al snel voor ons wat hij kan maar heel langzaam varen. De sluiswachter vertelt ons dat ze heeft afgesproken met de schipper dat hij ons voorbij moet laten gaan. Goed geregeld, maar wij gaan vastmaken in Cours-les-Barres om ervan af te zijn, en omdat Henk nog terug moet met de Solex, en omdat we hier eerder prettig lagen. Water en stroom.

Afscheid van Henk, burenruzie over een kabeltje en rust.

Vrijdag 20 mei  

Na het zwemmen weer op weg. 9 u bij de sluis is de afspraak.

We zijn er. We varen de kont van een Zwitserse sleepboot voorbij die wat vreemd ligt afgemeerd. Dan zie ik er koelwater uitkomen en zie ik een mens. Die ligt dus te wachten voor de sluis. Hij zegt dat wij voor mogen gaan. Het blijkt dat hij denkt samen met ons in de sluis te kunnen maar dat kan niet. Zuur en foute afspraak van de sluismensen.

 Wij varen verder. Rustig. Hier en daar een plantenbak….

We maken vast in Herry. In de schaduw, en dat was de bedoeling. Verder niet erg de moeite waard. Norse mensen. Ik zwem wat gras uit de koelbuizen en van de schroefas.

Zaterdag 21 mei  

Op tijd op weg naar sluis 31: Prée, en dat gaat vlot. Iedereen is er op tijd. Hete zwoele dag, weinig scheepvaart.

We maken even vast in de berm bij Sancerre voor boodschappen bij de naastgelegen supermarkt, en het vullen van de diesel-jerrycans.

Prachtig hier, maar het is te warm om de heuvel te befietsen en we kennen het nog.

Het is hier parkachtig mooi. Heuvels, bos, begroeide oevers en ook doorkijkjes. Huizen in goede staat. Rijk denken we, van de wijn….

Via Belleville komen we in Beaulieu, alleen dat al…maar we zijn wel een kerncentrale gepasseerd.

Prima kade met stroom en water.

Zondag 22 mei  

Om 05.10 opgestaan om op de fiets naar de Pont-Canal van Briare te gaan. Om 06.05 komt de zon op, precies boven de as van het kanaal.

De stilte is overweldigend. Rimpelloos water. Wat wolken dus geen volle zon, maar zeer de moeite waard om ruim 25 km te fietsen.

Terug aan boord het zondagontbijt en trossen los. 2 u. later varen we over de Pont-Canal. Buitengewoon!

Even aangelegd aan de kade en het stadje rondgestapt. Dreigende donkere luchten dus maar verder. Middagstop in Ouzouer-sur-Trezée. Lekkere dingen gekocht op een sluitende markt. Water bijgevuld. Om 13 u. de sluis in, naar boven: van het Loire-dal naar dat van de Loing. Een waterscheiding van een kleine 50 meter op en af om in Rogny (-les-7-écluses) te komen. Er gaat bijna steeds een sluiswachter mee. Het gaat vlot.

Rond 16.15 u. maken we vast. Betaald liggen, maar ja…

Zwemmen en een terrasje. Campers aan de andere kant.

In de nacht heftig onweer.

Maandag 23 mei  

We spraken af om 0930 u. bij sluis Dammarie. Een kwartier later is de sluiswachter er.

Vriendelijke dame, leuk gesprek. Het schutten duurt lang en er zijn vreemde kolken te zien. Ze vergat de schuiven aan de hoge kant te sluiten….

Nu is er paniek: de panden omlaag zijn veel te vol geraakt. We moeten wachten. Er komt een collega bij. Zij heeft de ogen niet helemaal droog. ’t Was al de tweede keer vertelt ze….

We kunnen verder. Dan moeten we wachten op een “montant”. Dat blijkt een péniche-hotel te zijn. Langzaam langzaam.

Toch redden we het met extra inzet van onze mevrouw om 0m 1215in Chatillon-Colligny te zijn. Dat moest vanwege Louise en Willem van Oranje… Prachtig oud stadje en heerlijk gegeten in Le Cheval Rouge!

Daarna verder. Hoewel voorspeld: geen onweer noch regen!

Zo komen we met een droog dek in Montbouy. Dan komt de regen. 

Prachtig sluishuisje met basic boekhandeltje. Goeie kade. Morgen kastelen en andere oude steenstapels op de fiets.

Dinsdag 24 mei

Verjaardag van mijn vader die er voor t eerst niet meer is.

Dreigende luchten weerhouden ons niet van een fietstocht langs kastelen en zelfs een Gallo-Romeins (Asterix) amphitheater.

Opnieuw leidt fiets-google ons langs onverharde wegen maar mooi en niet lek komen we weer aan boord.

Noodlijdende bakker en idem kruidenier gesteund, dus Paris-Brest bij de koffie en wat melige appels bij de lunch.

12 u. afvaart. *.5 km naar de eerste sluis. Daar worden we om 13 u verwacht. Er is niemand, maar de geautomatiseerde sluis draait. En de rest van de sluizentrap ook.

Daarna met een nieuwe sluismevrouw efficiënt verder. We malen weer door “plantenbakken”. De VNF is doende met maaiers en grijpers. Mooi.

Montargis door met een oud huurbootje voor ons. Storing in de 2e sluis.

En weer verder, maar met een “doosje”= afstandsbediening voor de sluis= vrijheid! We kunnen nu zelf bepalen wanneer we vertrekken en wanneer we stoppen. Dat vinden we fijn! Dat werkt vanaf sluis 1 van het Cl lateral du Loing, dachten wij..

Maar de volgende sluis staat op rood. We beginnen al met bellen maar een druk op de knop “avalant” van het doosje helpt. Mooi!

We zien dat de ingang van het oude Canal naar Orléans dichtgegroeid is met kroos. Nog niet echt open dus…. 

Dan blijkt een deur van de volgende sluis door kroos gehinderd niet voldoende te openen: dubbel rood. Het duurt 40 min voor de VNF ter plaatse is. We maken er wat van…

Verderop, voorbij Cepoy, vinden we een mooi plekje in het wild.

Het programma voor de komende dagen ligt vast nu we de haven in Parijs hebben besproken op de 28e. De dag erna een tochtje met de familie van het skûtsje dat we vorig jaar hebben opgehaald. Dan nog een dagje Parijs en verder. Zal nog wel 4 wk duren voor we thuis zijn.

Maar als we overmorgen weer op de Seine komen hebben we een ronde voltooid: Seine-Canal de Bourgogne-Saône-Canal du Centre-Canal de Briar-Canal u Loing-Seine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *