17 t/m 21 maart. Terneuzen – Yerseke

Inkopen gedaan. Mensen bij de kassa zitten achter een scherm en hebben handschoenen aan. Overal erg rustig…. Heerlijk harinkje gekocht bij de visboer en terug aan boord.

Kijkend bij de sluis zien we deze net naar binnen uitvaren. ‘T is eigenlijk te vroeg maar ik wil graag zekerheid en dus varen we er naartoe, melden ons, en we kunnen mee. En zo liggen we ruim op tijd aan de binnenkant van de wachtsteiger buiten op de kentering te wachten waarna de vloedstroom ons meeneemt naar Hansweert. Rond doodtij los en dus nog weinig stroom mee. Achter ons komen de schepen die de schutting na ons hadden. Ze halen ons vlot in. Goed uitkijken waar we varen om hen niet in de weg te zitten maar ook opletten op de golven van grote zeeschepen.

Een snelvarend zeeschip trekt zulke grote golven dat de Hielkje ongeveer uit het water komt en er dan weer op klapt. Dat kan maar het is niet fijn. Een diepgeladen achterligger met het ruim open roept over de marifoon dat dit niet kan: met dichtgeknevelde deur toch water binnen gekregen. Het Zeeschip voer veel te hard en dat mag niet. De loods reageert lauw….

In Hansweert kost het een klein uurtje voor we de sluis door zijn. Dan het kanaal en naar ons bekende plekje in Yerseke. Mooi voor donker. Rust.

We blijven een paar dagen in Yerseke. Stroom en water, winkels, makkelijk om Joppie uit te laten. Kibbeling ook lekker… en bolussen.

Dit is anders dan anders voor ons: geen ander doel dan een paar maanden trekken; geen vaste route; geen schema. We willen vooral ligplaatsen aandoen waar we niet eerder waren, en niet in de stad. En dan zien we wel waar dat ons brengt.

Door de Coronacrisis gaan de Kadedagen in Arnhem niet door. De Hielkje kan dus ook meteen naar Friesland, of toch via Arnhem. Koor en concerten ook gestopt. Dus alle ruimte om te lezen, te fietsen, te wandelen en te klussen.

Contact met de wereld via app en telefoon. De wereld is fysiek bijna op slot maar digitaal is men creatief en communicatief. Dat geeft misschien andere virussen weer een kans….

Mooie fietstocht gemaakt naar Wemeldinge en Kapelle. Prachtig natuurgebied bij Yerseke met allerlei ganzen, lepelaars, bergeenden, grutto, wulp. Daar gaan we vandaag met de kijker nog es naartoe!

Eigenlijk zouden we gisteren wel willen vertrekken maar een felle NO-wind met ons aan lagerwal deed ons besluiten hier te blijven. En dat is goed. Over een paar dagen gaan we waarschijnlijk naar Goes.

Vandaag de oorzaak van wat water op t vlak gevonden: afvoer van de spoelbak is in jaren dichtgeslibd. Met veel moeite weer doorgankelijk gemaakt. De vuilwaterpomp vlotterde niet betrouwbaar dus opletten en evt een nieuwe vlotter ergens laten bezorgen….

Hannie bakte een heerlijke chocoladetaart!

En vandaag schijnt verwarmend de zon. Gure wind maar zo is het goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *